sobota, 6 stycznia 2018

Galette des Rois czyli Ciasto Trzech Króli



Galette des Rois czyli Ciasto Trzech Króli

We Francji na Święto Trzech Króli piecze się ciasto wypełnione masą migdałową. Zwyczaj ten wywodzi się z północnej Francji, gdzie króluje ciasto francuskie. Natomiast na południu piecze się ciasto drożdżowe. Kiedyś wkładało się do środka figurkę króla, a osoba, która trafiła na figurkę zostawała królem do końca dnia. Obecnie w masie makowej ukrywa się migdała, orzecha lub ziarno fasoli. Dziś to ja zostałam królową ;-).


Ciasto Trzech Króli

Galette des Rois czyli Ciasto Trzech Króli


SKŁADNIKI na ciasto o średnicy 19 cm

  • 1 ciasto francuskie
  • 90 g migdałów
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 łyżka rumu


WYKONANIE
1. Z ciasta francuskiego wycinamy 2 okręgi o średnicy 19 cm. Ja zrobiłam to przykrywką od garnka.
2. Migdały mielimy dość drobno, dodajemy cukier i startą skórkę z pomarańczy. Mieszamy.
3. Dodajemy masło, ucieramy. Następnie dodajemy jajko, aromat migdałowy i rum. Dokładnie łączymy składniki.
4. Masę wykładamy na jeden z okręgów zostawiając rant 2-3 cm. Nakładamy drugi okręg i dobrze zlepiamy ze sobą oba koła. Pamiętajmy, aby dobrze to zrobić w przeciwnym razie masa wypłynie podczas pieczenia.
5. Na wierzchu możemy naciąć wzorki, chociaż moje rozprostowały się podczas pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
6. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Możemy jeść lekko ciepłe.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Ciasto na Trzech Króli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz