Galette des Rois czyli Ciasto Trzech Króli |
We Francji na Święto Trzech Króli piecze się ciasto wypełnione masą migdałową. Zwyczaj ten wywodzi się z północnej Francji, gdzie króluje ciasto francuskie. Natomiast na południu piecze się ciasto drożdżowe. Kiedyś wkładało się do środka figurkę króla, a osoba, która trafiła na figurkę zostawała królem do końca dnia. Obecnie w masie makowej ukrywa się migdała, orzecha lub ziarno fasoli. Dziś to ja zostałam królową ;-).
Ciasto Trzech Króli |
Galette des Rois czyli Ciasto Trzech Króli
SKŁADNIKI na ciasto o średnicy 19 cm
- 1 ciasto francuskie
- 90 g migdałów
- 50 g cukru trzcinowego
- 60 g miękkiego masła
- 1 duże jajko
- skórka starta z 1 pomarańczy
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 łyżka rumu
WYKONANIE
1. Z ciasta francuskiego wycinamy 2 okręgi o średnicy 19 cm. Ja zrobiłam to przykrywką od garnka.
2. Migdały mielimy dość drobno, dodajemy cukier i startą skórkę z pomarańczy. Mieszamy.
3. Dodajemy masło, ucieramy. Następnie dodajemy jajko, aromat migdałowy i rum. Dokładnie łączymy składniki.
4. Masę wykładamy na jeden z okręgów zostawiając rant 2-3 cm. Nakładamy drugi okręg i dobrze zlepiamy ze sobą oba koła. Pamiętajmy, aby dobrze to zrobić w przeciwnym razie masa wypłynie podczas pieczenia.
5. Na wierzchu możemy naciąć wzorki, chociaż moje rozprostowały się podczas pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
6. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Możemy jeść lekko ciepłe.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Ciasto na Trzech Króli |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz