wtorek, 2 stycznia 2018

Szarlotka sypana - fit

Szarlotka sypana - fit

Przyznam się, że kiedy pierwszy raz robiłam to ciasto, czyniłam to z czystej ciekawości. Nie za bardzo mogłam sobie wyobrazić, że jeśli nasypię kilka składników, a nie wymieszam ich, to wyjdzie mi całkiem niezłe ciasto. Nawet szczerze w to wątpiłam. Ale musiałam to sprawdzić. Wierzcie mi, opłaciło się. Robiłam już kilka kombinacji, ale podam Wam tę, z której korzystam najczęściej. W nazwie pozwoliłam sobie użyć słowo fit, ponieważ część białej mąki zamieniłam na pełnoziarnistą, a biały cukier na cukier trzcinowy. Jeśli nie wierzycie, tak jak ja kiedyś, że to ciasto się uda, to musicie przekonać się o tym na własnej skórze. Dodatkową zaletą szarlotki sypanej jest to, że nie potrzebujecie tu miksera i nie trzeba mieć żadnych zdolności kulinarnych. Sypana szarlotka jest błyskawiczna do zrobienia i znakomicie smakuje zarówno po wystudzeniu, jak i jeszcze na ciepło z lodami.


Szarlotka sypana  - fit

Szarlotka sypana - fit


SKŁADNIKI

  • 1,5 szkl kaszy manny
  • 1,5 szkl cukru trzcinowego
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 kg jabłek kwaśnych
  • 200 g zimnego masła


WYKONANIE
1. Mieszamy w misce kaszę mannę, cukier, mąki, cynamon i proszek do pieczenia. Dzielimy na 3 części.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy 1 część sypkich produktów. Na to wykładamy połowę jabłek. Wsypujemy drugą część sypkich produktów. Nakładamy drugą i ostatnią część jabłek. Wsypujemy trzecią część sypkich produktów. Na wierzch ścieramy zimne masło.
5. Ciasto pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło z lodami lub po wystudzeniu.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA


Sypana szarlotka

Szarlotka sypana - fit

Szarlotka sypana - zdrowe wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz