Ciasto z połówkami jabłek |
Jabłecznik, szarlotka to chyba jednak moje ulubione ciasto. Dlatego ciągle staram się odkrywać kolejne wcielenia tego rodzaju ciasta. I jest następne odkrycie, kolejna wariacja. I znów będzie na liście ulubionych ciast, nie tylko przeze mnie. Dodam, że w ostatni weekend robiłam je dwukrotnie. Jest proste w wykonaniu i genialne w smaku. A to zestawienie idealne. Jabłka wprost rozpływają się w ustach, a na ciepło, z lodami... mniam. Zapraszam po przepis.
Ciasto z połówkami jabłek |
Ciasto z połówkami jabłek
SKŁADNIKI
470 g mąki
50 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 margaryna 250 g
200 g serka homogenizowanego naturalnego
1 cukier wanilinowy
łyżka cynamonu
8 jabłek - na blachę 25x40 cm
LUKIER
1 szkl cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
WYKONANIE
1. Mieszamy suche składniki oprócz cynamonu, dodajemy jajko, margarynę oraz serek homogenizowany. Wyrabiam ciasto. Dzielimy ciasto na pół.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę robiąc wyższe brzegi.
3. Jabłka obieramy, dzielimy na pół i wykrajamy środek. Jabłka układamy na cieście wypukłym do góry. Posypujemy cynamonem, możemy też posypać trochę cukrem wanilinowym. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na jabłkach sklejając brzegi ciasta.
4. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45-50 minut góra-dół. W trakcie pieczenia przygotowujemy polewę mieszając cukier puder ze śmietaną. Po upieczeniu polewamy jeszcze gorące ciasto, możemy użyć pędzelka.
5. Wybornie smakuje jeszcze ciepłe z gałką lodów.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Ciasto z połówkami jabłek |
Ciasto z połówek jabłek |
Jabłecznik |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz