środa, 10 stycznia 2018

Ciasto bananowe z migdałami i śliwkami suszonymi - wersja fit

Ciasto bananowe z migdałami i śliwkami suszonymi - wersja fit

Chciałabym Wam zaprezentować kolejny zdrowy wypiek, czyli ciasto w wersji fit. Tym razem głównymi składnikami są banany, migdały i śliwki suszone. Nietypowe zestawienie ale jakże pyszne. Kiedy w domu zostają 2 bardzo dojrzałe banany zwykle nie ma na nie amatorów, proponuję wtedy właśnie to ciasto. W dodatku do jego wykonania nie potrzebujecie miksera, wystarczy łyżka i widelec.

Ciasto bananowe z migdałami i suszonymi śliwkami - fit

Ciasto bananowe z migdałami i śliwkami suszonymi - wersja fit


SKŁADNIKI

  • 1 szkl mąki gryczanej 160 g
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 bardzo dojrzałe banany (ok 250g bez skórki)
  • 2 jajka
  • 80 g suszonych śliwek drobno pokrojonych
  • 70 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego


WYKONANIE
1. Mieszamy suche składniki: mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier/ksylitol).
2. Do suchych składników dodajemy pokrojone śliwki suszone, mieszamy rękoma tak, aby śliwki się porozdzielały.
3. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem. Jajka rozmieszać widelcem. Połączyć jajka, banany, aromat i olej.
4. Mieszamy mokre składniki z suchymi. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 55 minut.
6. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Można zrobić polewę czekoladową ale w wersji fit nie polecam :-).
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Ciasto bananowe - wersja fit

Ciasto bananowe z migdałami i śliwkami

Ciasto bananowe - wersja fit zdrowe wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz