Palmiery - wytrawna przekąska |
Prosta i szybka do wykonania przekąska z użyciem ciasta francuskiego. Może się sprawdzić na imprezie karnawałowej, domówce czy jako zwykła przekąska do piwa podczas meczu. Robi się ją szybko, można podać na zimno lub na ciepło, nawet z czerwonym barszczem. Poniższy przepis można nieskończenie modyfikować, w zależności od tego jakie smaki lubicie.
Palmiery - wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego |
Palmiery - wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego
SKŁADNIKI
ciasto francuskie
suszone pomidory
oliwki czarne lub zielone
tarty parmezan
szynka parmeńska
przyprawa włoska
WYKONANIE
1. Rozwijamy ciasto francuskie. Posypujemy przyprawami w stylu włoskim, układamy wzdłuż dłuższego boku szynkę parmeńską. Na całej powierzchni układamy pokrojone wzdłuż pomidory suszone, oliwki pokrojone w plasterki. Posypujemy tartym parmezanem.
2. Zawijamy z dwóch stron do środka - dłuższe boki do środka. Kroimy na kawałki 1 cm. Układamy na blaszce.
3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 15 minut po czym przekładamy na drugą stronę i pieczemy ok 10 minut. Podajemy na zimno lub ciepło.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Palmiery |
Palmiery |
Palmiery |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz