środa, 5 kwietnia 2017

Domowa vegeta czyli mieszanka suszonych warzyw

Domowa vegeta

Vegeta ładnie pachnie, dobrze smakuje i dodaje smaku potrawie, do której ją dodamy. Jednak ja od dawna nie używam już vegety tej, którą widujemy na sklepowych półkach. Robię ją sama w domu i mam niesamowitą frajdę dodając ją do zup lub innych potraw. Wiem z jakich jest składników, a przede wszystkim nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku, a jednak ten smak wzmacnia. Proporcje poniższych składników możecie dowolnie zmieniać, w zależności od tego na jakim smaku Wam zależy.


Domowa vegeta

Domowa vegeta czyli mieszanka suszonych warzyw

SKŁADNIKI
  • 1 kg marchewki
  • 3 spore pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 1 pasternak
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek lubczyku
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnkach
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

WYKONANIE
1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub w cienkie plasterki. Warzywa oraz zioła suszymy w suszarce do suszenia warzyw i grzybów. Zajmuje to ok 6-8 godzin. Warzywa można również ususzyć w lekko uchylonym piekarniku na blaszkach.
2. Ususzone warzywa oraz przyprawy wsypujemy do blendera lub malaksera i miksujemy. Staram się, aby nie powstał warzywny proszek, lubię aby były malutkie cząstki warzyw.
3. Przesypujemy do słoiczka lub innego pojemniczka.
SMACZNEGO
KRULICA
Mieszanka suszonych warzyw

Mieszanka suszonych warzyw

Domowa vegeta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz