Domowa vegeta |
Vegeta ładnie pachnie, dobrze smakuje i dodaje smaku potrawie, do której ją dodamy. Jednak ja od dawna nie używam już vegety tej, którą widujemy na sklepowych półkach. Robię ją sama w domu i mam niesamowitą frajdę dodając ją do zup lub innych potraw. Wiem z jakich jest składników, a przede wszystkim nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku, a jednak ten smak wzmacnia. Proporcje poniższych składników możecie dowolnie zmieniać, w zależności od tego na jakim smaku Wam zależy.
Domowa vegeta |
Domowa vegeta czyli mieszanka suszonych warzyw
SKŁADNIKI- 1 kg marchewki
- 3 spore pietruszki
- 1 seler
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 1 pasternak
- pęczek natki pietruszki
- pęczek lubczyku
- 3 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnkach
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
WYKONANIE
1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub w cienkie plasterki. Warzywa oraz zioła suszymy w suszarce do suszenia warzyw i grzybów. Zajmuje to ok 6-8 godzin. Warzywa można również ususzyć w lekko uchylonym piekarniku na blaszkach.
2. Ususzone warzywa oraz przyprawy wsypujemy do blendera lub malaksera i miksujemy. Staram się, aby nie powstał warzywny proszek, lubię aby były malutkie cząstki warzyw.
3. Przesypujemy do słoiczka lub innego pojemniczka.
SMACZNEGO
KRULICA
Mieszanka suszonych warzyw |
Mieszanka suszonych warzyw |
Domowa vegeta |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz