czwartek, 30 marca 2017

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Uwielbiam czerwony barszcz. Ale nie taki z torebki, jasna sprawa. Najbardziej lubię taki na zakwasie. Zaraz zdradzę Wam jak przygotowuje się zakwas z buraków. Można go wykorzystać właśnie do barszczu czerwonego ale również można go pić ponieważ świetnie odkwasza organizm. Zakwas z buraków ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, tak jak każda kiszonka wykonana w tradycyjny sposób. Dostarcza witaminę C, kwas mlekowy, kwas foliowy, witaminy z grupy B, i wiele minerów. Do tego żelazo, wapń, magnez i potas. Jest również bezcennym napojem zdrowotnym i naturalnym probiotykiem. Zakwas z buraków domowej roboty wspaniale wzmacnia krew i odporność. To naturalny napój energetyczny. Ponadto buraki obniżają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność. 


Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

SKŁADNIKI
  • 1 kg buraków
  • 2 l wody zagotowanej i przestudzonej
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka soku z ogórków kiszonych

WYKONANIE
1. Buraki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy je do wyparzonej kamionki lub słoja. Dodajemy przyprawy, obrany i przekrojony czosnek. 
2. W wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy buraki. Dodajemy również łyżkę soku z ogórków, aby przyspieszyć proces kiszenia.
3. Na wierzchu układamy talerza, aby całość obciążyć i aby nic nie wypłynęło na powierzchnię i nie spleśniało.
4. Przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i odstawiamy na ok 5 dni. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodniej może być nawet dłużej. 
5. Gdy zakwas jest już ukiszony całość przecedzamy i rozlewamy do butelek lub słoików i przechowujemy w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO
KRULICA
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz