Zakwas z buraków |
Uwielbiam czerwony barszcz. Ale nie taki z torebki, jasna sprawa. Najbardziej lubię taki na zakwasie. Zaraz zdradzę Wam jak przygotowuje się zakwas z buraków. Można go wykorzystać właśnie do barszczu czerwonego ale również można go pić ponieważ świetnie odkwasza organizm. Zakwas z buraków ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, tak jak każda kiszonka wykonana w tradycyjny sposób. Dostarcza witaminę C, kwas mlekowy, kwas foliowy, witaminy z grupy B, i wiele minerów. Do tego żelazo, wapń, magnez i potas. Jest również bezcennym napojem zdrowotnym i naturalnym probiotykiem. Zakwas z buraków domowej roboty wspaniale wzmacnia krew i odporność. To naturalny napój energetyczny. Ponadto buraki obniżają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność.
Zakwas z buraków |
Zakwas z buraków
SKŁADNIKI- 1 kg buraków
- 2 l wody zagotowanej i przestudzonej
- 1,5 łyżki soli
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- pół główki czosnku
- 1 łyżka soku z ogórków kiszonych
WYKONANIE
1. Buraki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy je do wyparzonej kamionki lub słoja. Dodajemy przyprawy, obrany i przekrojony czosnek.
2. W wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy buraki. Dodajemy również łyżkę soku z ogórków, aby przyspieszyć proces kiszenia.
3. Na wierzchu układamy talerza, aby całość obciążyć i aby nic nie wypłynęło na powierzchnię i nie spleśniało.
4. Przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i odstawiamy na ok 5 dni. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodniej może być nawet dłużej.
5. Gdy zakwas jest już ukiszony całość przecedzamy i rozlewamy do butelek lub słoików i przechowujemy w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO
KRULICA
Zakwas buraczany |
Zakwas buraczany |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz