Cytrynówka |
Nalewka cytrynowa to chyba najbardziej znana nalewka, jest bardzo łatwa do zrobienia, a z degustacją nie trzeba tak długo czekać, jak w przypadku innych nalewek. Poza tym można ją robić przez okrągły rok, ponieważ cytryny są dostępne cały czas. Nie znam osoby, która nie lubiłaby cytrynówki. Można ją pić dobrze schłodzoną z kieliszka, ze szklanki na whisky z kostką lodu. My często dodajemy również listki mięty, smakuje znakomicie. Latem może schłodzić, zimą rozgrzać - jest uniwersalna :-).
Nalewka cytrynowa zwana Cytrynówką
SKŁADNIKI
- 8-10 cytryn w zależności od wielkości
- 2 pomarańcze
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 litr spirytusu
- 1 litr wody
WYKONANIE
1. Cytryny i pomarańcze sparzamy wrzątkiem oraz myjemy płynem do naczyń szorując szczotką, usuwając wszystko co szkodliwe. Dokładnie płuczemy.
2. Cieniutko obieramy, bez białej części. Skórki wrzucamy do słoja, zalewamy spirytusem i szklanką wody. Pozostawiamy na ok 12 godzin, nie dłużej niż 24 godziny. Po tym czasie odlewamy spirytus. Do skórek wlewamy znów szklankę wody i energicznie mieszamy przez ok minutę i odlewamy do spirytusu. Skórki nie będą nam już potrzebne.
3. Z cytryn i pomarańczy wyciskamy sok, odlewamy do drugiego słoika. Mi wyszło ok 0,7 litra soku.
4. Pozostałą wodę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i miód i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
5. Mieszamy spirytus, sok z cytryn i pomarańczy oraz wodę z cukrem i miodem.
6. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na ok miesiąc, wtedy będzie lepsza, choć po kilku dniach można już pić.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz