niedziela, 5 marca 2017

Muffiny babeczki - przepis podstawowy

Muffiny

Muffiny, babeczki, no nie ma chyba nic prostszego na świecie. A jednak wśród moich znajomych wciąż są osoby, które, o zgrozo, robią wciąż babeczki z kartonika ze sklepu. Nie mogę dopuścić do tego, aby sytuacja się powtórzyła. Zostałam poproszona o ten najprostszy, podstawowy przepis na muffiny, więc wstawiam. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to jakiś odkrywczy, autorski przepis, ale okazuje się, że są jeszcze osoby, dla których będzie to właśnie coś odkrywczego. Nie mogę się już doczekać zadowolenia i uśmiechu na ich twarzach po zrobieniu babeczek pierwszy raz z tego przepisu. 
I jeszcze jedno, dzieci lubią prostotę, moje lubią najprostsze babeczki bez dodatków, nawet bez czekolady i kakao. No cóż, muszę się czasem dostosować, bo gotuję przecież nie tylko dla siebie. Choć chciałabym tak bardzo pokombinować i coś dodać, coś zmienić, ale często "lepsze jest wrogiem dobrego", więc zostawiam przepis takim jaki jest i ... daję im, aby robiły same :-).


Muffiny

Muffiny, babeczki - przepis podstawowy


SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao (opcjonalnie)
tabliczka czekolady pokrojona w dość grubą kostkę (opcjonalnie)
1/2 szklanki oleju
1 jajko
1 szklanka mleka

WYKONANIE
1. Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki.
2. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki.
3. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łopatką. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników (nie miksować), aby nie były gumiaste.
4. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
5. Formę do muffinek lub papilotki (ja wkładam papilotki do formy) napełnić do 3/4 wysokości.
6. Wstawić do piekarnika i piec ok 15-17 minut.
SMACZNEGO
KRULICA
Babeczki

Babeczki

Babeczki przepis podstawowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz