niedziela, 12 marca 2017

Placki ziemniaczane na ostro

Placki ziemniaczane na ostro

Czasem nawet gotująca żona ma dosyć, chce odpocząć, opada sił i mówi basta. Wtedy do akcji wkracza mąż, który wody na herbatę nie przypali i cokolwiek w kuchni zrobić potrafi. 
Placki ziemniaczane na ostro to popisowe danie mojego męża, i ja je uwielbiam. I wcale nie dlatego, że wtedy odpoczywam, ono jest po prostu pyszne i takie proste. Dlatego ziemniaki w dłoń i przyrządzamy obłędne placki ziemniaczane na ostro.

Placki ziemniaczane na ostro

Placki ziemniaczane na ostro


SKŁADNIKI

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 200 g kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • pieprz cayenne
  • olej do smażenia


WYKONANIE
1. Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach. Kiełbasę kroimy w kostkę.
2. Do ziemniaków dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy przyprawy. Masa musi być dobrze doprawiona, w przeciwnym razie po usmażeniu placki będą mdłe. Dodajemy kiełbasę, wyciśnięty czosnek i mieszamy.
3. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej. Na patelni układamy masę na kształt koła takiej wielkości jakiej chcemy placki i smażymy po obu stronach do zrumienienia.
4. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
5. Możemy podać z dipem czosnkowym lub śmietanowych, chociaż mi smakują najbardziej bez niczego.
SMACZNEGO
KRULICA
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz