Zakwas na żurek |
Żurek, żur mega szybki do przygotowania, w dodatku potrzeba niewielu składników, ale ten najważniejszy nie zawsze jest w domu. Zakwas na żur łatwo zrobić i można go 2-3 tygodnie przechowywać w lodówce.
Żurek czy barszcz? Oto jest pytanie. Mimo, że są bardzo podobne to jednak różnią się. Zakwas na żur jest przygotowywany na mące żytniej, ten na barszcz na mące pszennej. Dlatego też barszcz biały jest odrobinę delikatniejszy od żuru.
Zakwas na żurek |
Domowy zakwas na żurek
SKŁADNIKI
5 łyżek mąki żytniej 2000
700 ml letniej przegotowanej wody
ew. 1 łyżka soku z ogórków kiszonych
Nieobowiązkowe składniki
2 ząbki czosnku
5-6 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
WYKONANIE
1. Mąkę wsypuję do wyparzonego słoika i dodaję letnią wodę. Mieszam.
2. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek przekrojony ma pół.
3. Aby przyspieszyć fermentację dodaję łyżkę soku z ogórków kiszonych lub skórkę chleba razowego.
4. Słoik przykrywam lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiam w miarę ciepłym miejsc na kilka dni.
5. Zakwas codziennie mieszam. Żur kisimy kilka dni, aż do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu, minimum 3 dni. Musi być kwaśny ale nie może mieć posmaku pleśni.
6. Teraz możemy ugotować żur lub przelać zakwas do butelek i schować do lodówki.
SMACZNEGO
KRULICA
Zakwas na żurek |
Zakwas na żurek |
Zakwas na żurek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz