piątek, 27 kwietnia 2018

Krewetki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Krewetki z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Uwielbiam kraje południowe za ogólnodostępność świeżych owoców morza. Mogłabym je jeść na okrągło, jednak wakacje nie trwają wiecznie. Kiedyś przerażało mnie przygotowywanie krewetek. Jednak moja miłość do nich wygrała. Często kupuję oczyszczone i obrane, co znacznie przyspiesza pracę. Wtedy to już łatwizna, prosto i szybko można przygotować uroczystą kolację.

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami


SKŁADNIKI 
  • 200 g oczyszczonych krewetek
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2-3 ząbki czosnku
  • spora garść szpinaku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200-250 g makaronu
  • olej/oliwa

WYKONANIE
1. Wstawiam wodę na makaron, który gotuję al'dente. 
2. Posiekany czosnek wrzucam na rozgrzany olej, chwilę podsmażam nie dopuszczając do przypalenia. Wrzucam krewetki, oprószam solą i pieprzem, obsmażam 2 minuty z każdej strony. Dolewam wino i czekam kilka minut, aż odparuje alkohol. 
3. Dodaję pokrojone suszone pomidory i śmietankę. Całość mieszam. Dodaję garść szpinaku, przykrywam przykrywką i czekam, aż szpinak zwiędnie. Dodaję ugotowany makaron, całość mieszam na patelni. Podaję gorące. 
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Makaron z krewetkami i pomidorami

Krewetki ze szpinakiem i pomidorami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz