czwartek, 19 kwietnia 2018

Ciasto z fasolą czerwoną i orzechami - wersja fit


Ciasto czekoladowo-orzechowe z fasoli czerwonej - wersja fit

Ja znów w wersji fit. Tym razem składnikiem głównym jest czerwona fasola. Ciasto jest mega proste i szybkie. Niektórzy powiedzą: "taa, jak zwykle". Serio, blendujemy wszystkie składniki, do piekarnika i po robocie. Ten cudowny fit wypiek nie zawiera mąki, ani cukru. Ciasto smakuje czekoladowo, jest wilgotne i miękkie. Niebawem znów Was zaskoczę czerwoną fasolą.


Ciasto z fasoli czerwonej - zdrowe wypieki

Ciasto czekoladowo-orzechowe z fasolą czerwoną  - wersja fit


SKŁADNIKI

  • 2 puszki czerwonej fasoli (480g po odsączeniu)
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao (35g)
  • 4 łyżki melasy (ja użyłam winogronowej)
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 szkl ulubionych orzechów (u mnie migdały i orzechy pecan)


WYKONANIE
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja góra-dół.
2. Fasolę dokładnie płuczemy na sicie. Wszystkie składniki oprócz orzechów wrzucamy do dużego blendera i blendujemy na jednolitą masę, ok 6-8 minut (to ważne, bo jeśli masa nie będzie dokładnie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu).
3. Do masy dodajemy pokruszone orzechy i mieszamy.
4. Masę wylewamy do jednej dużej lub dwóch podłużnych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 40-50 minut.
5. Po upieczeniu możemy polać ciasto polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Ciasto z fasolą czerwoną i orzechami

Ciasto orzechowo-czekoladowe z fasoli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz