środa, 11 kwietnia 2018

Stek z tuńczyka na szpinaku

Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka to danie z gatunku tych błyskawicznych. Może się wydawać, że wszystkie potrawy, które tak ładnie wyglądają i jeszcze są zdrowe są pracochłonne i wymagają nie wiadomo jakich zdolności. Jeśli chodzi o stek z tuńczyka to jest zupełnie odwrotnie. Robi się go błyskawicznie, dosłownie w "przerwie na reklamę". W dodatku danie to składa się z minimum produktów. Proste, a pyszne.

Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka na szpinaku


SKŁADNIKI na 2 duże porcje

  • 2 steki z tuńczyka po ok 200g
  • garść szpinaku
  • garść orzeszków pinii
  • sól, pieprz, 
  • masło
  • oliwa


WYKONANIE
1. Steki z tuńczyka myjemy, osuszamy, smarujemy łyżką oliwy. Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy stek po 2-3 minuty z każdej strony. Stek powinien być delikatnie różowy w środku, dlatego nie powinien być smażony zbyt długo.
2. Zdejmujemy steki, wrzucamy na patelnię garść szpinaku. Solimy, pieprzymy i przykrywamy przykrywką i czekamy aż zwiędnie. W międzyczasie na osobnej patelni prażymy orzeszki pinii i dodajemy do zwiędniętego szpinaku. Steki podajemy na szpinaku.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA 

Stek z tuńczyka

1 komentarz:

  1. Nie jadłam jeszcze tak podanej ryby i jeśli chodzi o mnie to ja w głównej mierze gustuję w łososiu. Bardzo chętnie zamawiam produkty z https://mowisalmon.pl/produkty/ i muszę przyznać, że to właśnie łosoś najczęściej gości u mnie na stole.

    OdpowiedzUsuń