niedziela, 22 kwietnia 2018

Malinowa chmurka

Malinowa Chmurka

Malinowa chmurka to kruchy spód, kwaskowe maliny, aksamitny krem śmietanowy oraz chrupiąca beza z migdałami. Połączenie idealne, każda warstwa ma ważną rolę do odegrania. Tworzą spójną całość. Ciasto wskakuje do mojego TOP 10.

Zainspirowałam się przepisem ze strony Moje Wypieki.

Malinowa Chmurka

Ciasto Malinowa Chmurka


SKŁADNIKI
Kruche ciasto:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru

Beza z migdałami:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałów



WYKONANIE
Kruche ciasto:
1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, proszek, cukier puder i schłodzone masło. Masło siekamy nożem. Dodajemy żółtka i wszystko szybko zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki lub do zamrażalnika na trochę krócej. Prostokątną blachę o wymiarach około 26 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim dno formy. Wyrównujemy i ponownie chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto pieczemy przez około 15 - 20 minut lub krócej, do lekkiego zarumienienia.Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

Beza z migdałami:
3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając po każdej dodanej łyżce do otrzymania gęstej i błyszczącej piany. Na końcu ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i znów ubijamy.
4. Formę o wymiarach 26 x 40 cm odwracamy do góry dnem (takie same wymiary jak forma na kruche ciasto). Smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
5. Bezę pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności możemy lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wysuszenia.

Galaretka z malinami:
6. 3 malinowe galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Studzimy, mieszamy z malinami (mrożonych wcześniej nie musimy rozmrażać). Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto, wyrównujemy, chłodzimy w lodówce.

Krem śmietankowy:
7. Schłodzoną śmietanę ubijamy na gęsty krem, w połowie ubijania dodajemy serek mascarpone. Pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. Kremu nie ubijamy zbyt długo, żeby nie dopuścić do zważenia. Przygotowany krem wykładamy na galaretkę z malinami. Wyrównujemy.
8. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Ciasto schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce, a jeszcze lepiej przez całą noc.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Malinowa Chmurka

Malinowa Chmurka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz