Mazurek kajmakowy |
Jeśli chodzi o wypieki to Wielkanoc kojarzy się z paschą, babką i mazurkiem. Przepisów na mazurki jest całe mnóstwo, co roku robię ich kilka, ale staram się zrobić chociaż jeden inny niż w latach ubiegłych. Dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis, który jest dziecinnie prosty. Serio, nie trzeba mieć żadnych zdolności cukierniczych. Robi się szybko, a jest smaczny i wygląda bardzo efektownie.
Mazurek kajmakowy |
Mazurek kajmakowy na kruchym cieście
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka masy kajmakowej
- bakalie do udekorowania
WYKONANIE
1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, proszek, cukier puder i schłodzone masło. Masło siekamy nożem. Dodajemy żółtka i wszystko szybko zagniatamy. Dodajemy śmietanę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy schłodzone ciasto, wałkujemy na kształt prostokąta o wielkości blaszki, w której będziemy robić mazurka. Wykładamy ciastem blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną pełnoziarnistą mąką lub bułką tartą. Brzegi ciasta powinny być wyższe.
3. Pieczemy ciasto ok 15-20 minut.
4. Po wystudzeniu nakładamy masę kajmakową, dekorując migdałami, orzechami nerkowca, orzechami i czym tam jeszcze chcemy.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Mazurek na kruchym cieście |
Mazurek kajmakowy na kruchym cieście |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz