niedziela, 25 marca 2018

Mazurek kajmakowy


Mazurek kajmakowy

Jeśli chodzi o wypieki to Wielkanoc kojarzy się z paschą, babką i mazurkiem. Przepisów na mazurki jest całe mnóstwo, co roku robię ich kilka, ale staram się zrobić chociaż jeden inny niż w latach ubiegłych. Dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis, który jest dziecinnie prosty. Serio, nie trzeba mieć żadnych zdolności cukierniczych. Robi się szybko, a jest smaczny i wygląda bardzo efektownie. 


Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy na kruchym cieście


SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 100 g masła 
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • puszka masy kajmakowej
  • bakalie do udekorowania


WYKONANIE
1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, proszek, cukier puder i schłodzone masło. Masło siekamy nożem. Dodajemy żółtka i wszystko szybko zagniatamy. Dodajemy śmietanę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy schłodzone ciasto, wałkujemy na kształt prostokąta o wielkości blaszki, w której będziemy robić mazurka. Wykładamy ciastem blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną pełnoziarnistą mąką lub bułką tartą. Brzegi ciasta powinny być wyższe.
3.  Pieczemy ciasto ok 15-20 minut.
4. Po wystudzeniu nakładamy masę kajmakową, dekorując migdałami, orzechami nerkowca, orzechami i czym tam jeszcze chcemy.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Mazurek na kruchym cieście

Mazurek kajmakowy na kruchym cieście

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz