Pikantna zupa rybna w stylu włoskim |
Podróżując zawsze staram się odwiedzać lokalne jadłodajnie, restauracje, bistra, bary. Podróże kształcą, mnie również kulinarnie. Lubię czerpać inspiracje w trasie, w podróży, na urlopie. Lokalne bary zawsze potrafią zaskoczyć prostotą, a jednocześnie znakomitym doborem składników.
Nie zdarzyło się jeszcze, abym zjadła dwie jednakowe zupy rybne. W każdym kraju, ba w każdym rejonie danego kraju zupa rybna smakuje zupełnie inaczej. Lubię ją zamawiać, za każdym razem zastanawiając się, jak tym razem będzie smakować. Postanowiłam połączyć smaki, które lubię i stworzyć zupę rybną. Przepis na pewno będę odtwarzać jeszcze nie raz.Pikantna zupa rybna w stylu włoskim |
Pikantna zupa rybna w stylu włoskim
SKŁADNIKI
- 400 g fileta z ryby np pstrąg, miruna, morszczuk
- 2 l wywaru warzywnego
- 350 ml przecieru pomidorowego / passaty
- 2 łyżki sosu rybnego
- 8 suszonych pomidorów
- garść oliwek zielonych
- garść kaparów
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- parmezan
- sól, pieprz, słodka papryka
- grzanki
WYKONANIE
1. Do wywaru warzywnego wlewamy passatę i doprowadzamy do wrzenia.
2. Wrzucamy rozmrożoną, pokrojoną rybę i gotujemy około 20 minut.
3. W między czasie pomidory suszone, oliwki kroimy i dodajemy do zupy. Dorzucamy kapary, pokrojony drobno czosnek i chilli. Doprawiamy papryką słodką, sosem rybnym, majerankiem i pieprzem.
4. Podajemy gorące z grzankami i tartym parmezanem.
SMACZNEGO
KRULICA
Pikantna zupa rybna w stylu włoskim |
Zupa rybna |
Zupa rybna |
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAkurat takiej zupy jeszcze nie miałem okazji jeść tzn. pikantnej i w stylu włoskim. Natomiast jestem zdania, że świetnie sprawdza się zupa regenerująca z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/zupa-regenerujaca-z-lososiem/ której przepis praktycznie znam już na pamięć. Po prostu ją uwielbiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń