niedziela, 9 grudnia 2018

Szynka peklowana długo pieczona - domowa wędlina

Szynka peklowana długo pieczona w niskiej temperaturze

Pachnący, chrupiący chlebek z wędliną własnego wyrobu? Niemożliwe? Teraz staje się możliwe. Zachęcam Was do samodzielnego zrobienia domowej szyneczki. Przyjemnie jest zrobić sobie lub bliskim kanapkę z wędliną wykonaną domowym sposobem. I szczerze powiem, że sklepowa szynka może się przy niej schować, jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim bez konserwantów. Sprawa wcale nie jest taka trudna, jakby się mogło wydawać. Trzeba wprawdzie poświęcić trochę czasu, ale roboty przy tym nie ma prawie wcale.


Peklowana szynka pieczona

Szynka peklowana długo pieczona w niskiej temperaturze - domowa wędlina na kanapki


SKŁADNIKI
ok 1 kg szynki (najlepiej kulki)
1 l wody
2 liście laurowe
8-10 ziarenek pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
4-6 ząbków czosnku
6 ziarenek jałowca
60 g soli peklującej

duża strzykawka z dużą igłą

WYKONANIE
1. Jeśli nasza szynka waży więcej niż kilogram należy użyć odpowiednio więcej wody oraz soli i przypraw. Wodę wraz z przyprawami oprócz soli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 15-30 minut. Wyłączamy, odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu zalewy dodajemy sól peklującą, 60 g na 1 l wody, lub inaczej jeśli jest na opakowaniu. Mieszamy do rozpuszczenia.Szynkę wkładamy do zalewy. Strzykawkę napełniamy zalewą, wbijamy igłę jak najgłębiej i wstrzykujemy ile nam się uda. Chodzi o to, aby szynka wewnątrz była doprawiona i różowa po upieczeniu.
2. Szynkę zostawiamy w wąskim i wysokim naczyniu wraz z zalewą w lodówce na 4-7 dni. Ja piekłam 7 dnia. Codziennie przekręcamy szynkę, aby zalewa dotarła do każdego zakamarka.
3. Przed upieczeniem osuszamy mięso, związujemy ciasno sznurkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 100-120 stopni. Mięso układamy na kratce, pod spodem ustawiamy naczynie, do którego będzie kapał płyn z szynki podczas pieczenia). Pieczemy 2-3 godziny, aż szynka osiągnie w środku temperaturę 68 stopni (przydałby się termometr z sondą). Na pierwszy rzut oka szynka nadal będzie wyglądać, jakby była surowa, ale to tylko złudzenie, ponieważ jest nadal różowa. (Temperatura zależy od piekarnika, ja przez pierwsze 2 godziny piekłam w temperaturze 100 stopni, a potem zwiększyłam do 120 stopni). 
4. Po upieczeniu szynkę zostawiamy do ostygnięcia, potem zawijamy w folię aluminiową i do lodówki. 
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Szynka peklowana długo pieczona w niskiej temperaturze

1 komentarz:

  1. Przepyszne szynki zamawiam od producenta Karol-Zakłady Mięsne ale chętnie zrobiłabym też w domu coś swojego. U nas cała rodzinka uwielbia dobrej jakości doskonale przyprawione wędliny. Już niedługo święta więc trzeba zrobić zapas :)

    OdpowiedzUsuń