Wigilijna kapusta z grochem |
Kapusta z grochem to danie proste, tanie i smaczne. W prostocie siła. I jeśli chodzi o dania wigilijne to ja wolę zdecydowanie te proste, te które robiły nasze babcie, te które mają swoją historię. Dania takie zawierają minimum składników, ale smakują zawsze. Czasem nawet nie dlatego, że są wybitne, ale dlatego, że były przygotowywane przez osobę, której nie ma już wśród nas, smakują przez sentyment. Muszę chyba więcej wygrzebać takich przepisów...
Kapusta z grochem |
Wigilijna kapusta z grochem
SKŁADNIKI
1 kg kapusty kiszonej
500 g żółtego grochu łuskanego
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
WYKONANIE
1. Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia przecedzamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawi się piana musimy ją zebrać. Gotujemy do miękkości pod koniec doprawiając solą.
2. Kapustę odciskamy, jeśli jest bardzo kwaśna to płuczemy i znów odciskamy. Trochę ją kroimy, wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i gotujemy do miękkości.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i delikatnie przesmażamy. Dodajemy kapustę, chwilę smażymy i dodajemy groch. Doprawiamy w miarę potrzeby solą i pieprzem i gotujemy razem ok 5 minut.
SMACZNEGOKRULICA MIESZA
Groch z kapustą |
Wigilijna kapusta z grochem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz