środa, 12 grudnia 2018

Strucla drożdżowa z makiem - makowiec zawijany

Strucla drożdżowa z makiem
Nie ma takiej opcji, żeby w Boże Narodzenie nie było strucli drożdżowej z makiem. Teściowa moja robi ją na każde święta i to w ilości przynajmniej 6 sztuk. Przepis jest baaardzo stary, pokoleniowy już rzec można, i w życiu nie jadłam lepszego makowca. Serio, jest to najlepszy przepis jaki istnieje. Dlatego też pragnę go tu uwiecznić, aby nigdzie mi nie zginął. I oczywiście chciałam się również z Wami podzielić tym cudownym przepisem. Zróbcie raz tę struclę makową, a nigdy nie będziecie już szukać innego przepisu. 


Strucla makowa - makowiec zawijany

Strucla drożdżowa z makiem - makowiec zawijany


SKŁADNIKI
CIASTO

  • 2,5 szkl mąki
  • 130 g margaryny
  • 8-10 łyżek cukru
  • 50 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • jajko do smarowania ciasta


MASA MAKOWA

  • 250-300 g maku
  • 3-5 łyżek cukru
  • 80 g margaryny
  • 2 białka
  • cukier wanilinowy
  • garść rodzynek


WYKONANIE
MASA MAKOWA
1. Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. Rano mak dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do maku. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz rodzynki. Można dodać 2-3 łyżki miodu. Ubijamy sztywną pianę z białek i łączymy z masą makową.

CIASTO
2. Robimy zaczyn z pół szklanki ciepłego mleka, rozkruszonych drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże ruszą. W tym czasie rozpuszczamy w rondelku margarynę i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, sól i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto, dodajemy wystudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Ciasto oraz masę makową dzielimy na 2 części. Ciasto rozwałkowujemy na 2 prostokąty o długości blaszki, smarujemy białkiem, wykładamy masę makową i zwijamy 2 strucle. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 170-175 stopni góra-dół przez 35-40 min. 
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Makowiec świąteczny - strucla makowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz