Cheeseburger XXL |
Mięso mielone na 100 sposób, czyli czego ja się nie nawymyślam, aby podać je w innej formie niż niezniszczalne spaghetti lub chilli con carne.
Bo moje dzieci właśnie najbardziej lubią je przyswajać w tych dwóch formach. W przeciwieństwie do mnie - nie żebym nie lubiła, ale ile można. Gdy dzieciaki były małe na stole królowało tylko spaghetti i chilli con carne. A teraz wymyślam, bo nie lubię kulinarnej nudy.
Cheeseburger XXL to ciasto-zapiekanka wyglądająca, jak giga cheeseburger. Można zaskoczyć gości i nieźle się najeść.
Cheeseburger XXL
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 300 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml przecieru pomidorowego
- kilka łyżek musztardy
- 400 g żółtego tartego sera
- kilka plastrów boczku wędzonego
- kilka ogórków konserwowych, ja użyłam tych ogórków
- papryka słodka
- papryka ostra
- majeranek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki sezamu
WYKONANIE
1. Mieszam drożdże z wodą i pół łyżeczki cukru. Odstawiam na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Kiedy zaczyn pracuje dodajemy mąkę, jajko, oliwę i szczyptę soli. Wyrabiamy jednolite, jędrne i sprężyste ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
2. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Po chwili dorzucamy posiekany czosnek, uważamy aby nie przypalić. Po chwili dorzucamy mięso, rozdrabniamy je drewnianą łyżką, podsmażamy kilka minut. Ewentualnie odlewamy z patelni nadmiar tłuszczu wytopionego z mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, majerankiem ewentualnie innymi ziołami.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, jedną stanowiącą 1/3 ciasta i drugą stanowiącą 2/3 ciasta. Rozwałkowujemy większy kawałek na spory okrąg. Okrągłą blachę 25 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy tak, aby było na spodzie i zostało jeszcze na boki, które później zawiniemy na wierzch. Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na patelni podsmażamy boczek wędzony w plastrach.
4. Na ciasto w tortownicy układamy farsz mięsny, następnie doprawiony sos pomidorowy, posypujemy delikatnie tartym żółtym serem. Na wierzchu układamy ogórki, rozsmarowujemy musztardę. Znowu posypujemy serem. Na serze układamy plastry boczku. Zawijamy ciasto z boków tortownicy. Rozwałkowujemy resztę ciasta i układamy na górze. Smarujemy lekko mlekiem i posypujemy sezamem.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.
SMACZNEGOKRULICA MIESZA
Cheeseburger XXL |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz