sobota, 17 listopada 2018

Cheeseburger XXL - zapiekanka


Cheeseburger XXL 

Mięso mielone na 100 sposób, czyli czego ja się nie nawymyślam, aby podać je w innej formie niż niezniszczalne spaghetti lub chilli con carne.
Bo moje dzieci właśnie najbardziej lubią je przyswajać w tych dwóch formach. W przeciwieństwie do mnie - nie żebym nie lubiła, ale ile można. Gdy dzieciaki były małe na stole królowało tylko spaghetti i chilli con carne. A teraz wymyślam, bo nie lubię kulinarnej nudy. 
Cheeseburger XXL to ciasto-zapiekanka wyglądająca, jak giga cheeseburger. Można zaskoczyć gości i nieźle się najeść. 

Cheeseburger XXL 

Cheeseburger XXL


SKŁADNIKI
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • kilka łyżek musztardy
  • 400 g żółtego tartego sera
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • kilka ogórków konserwowych, ja użyłam tych ogórków
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki sezamu

WYKONANIE
1. Mieszam drożdże z wodą i pół łyżeczki cukru. Odstawiam na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Kiedy zaczyn pracuje dodajemy mąkę, jajko, oliwę i szczyptę soli. Wyrabiamy jednolite, jędrne i sprężyste ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
2. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Po chwili dorzucamy posiekany czosnek, uważamy aby nie przypalić. Po chwili dorzucamy mięso, rozdrabniamy je drewnianą łyżką, podsmażamy kilka minut. Ewentualnie odlewamy z patelni nadmiar tłuszczu wytopionego z mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, majerankiem ewentualnie innymi ziołami. 
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, jedną stanowiącą 1/3 ciasta i drugą stanowiącą 2/3 ciasta. Rozwałkowujemy większy kawałek na spory okrąg. Okrągłą blachę 25 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy tak, aby było na spodzie i zostało jeszcze na boki, które później zawiniemy na wierzch. Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na patelni podsmażamy boczek wędzony w plastrach. 
4. Na ciasto w tortownicy układamy farsz mięsny, następnie doprawiony sos pomidorowy, posypujemy delikatnie tartym żółtym serem. Na wierzchu układamy ogórki, rozsmarowujemy musztardę. Znowu posypujemy serem. Na serze układamy plastry boczku. Zawijamy ciasto z boków tortownicy. Rozwałkowujemy resztę ciasta i układamy na górze. Smarujemy lekko mlekiem i posypujemy sezamem.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. 
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Cheeseburger XXL 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz