Ogórki na słodko z curry |
Pewnego zimowego wieczora odwiedzili nas znajomi. Wiedząc, jakie podarunki sprawiają mi największą radość, obdarowali mnie między innymi słoiczkiem ogóreczków. Okazało się, że są niesamowite w smaku, lekko słodkie, a równocześnie orientalne. A co najważniejsze z niewielką zawartością octu, czyli tak jak lubię. Wprawdzie nie udało mi się uzyskać przepisu na te właśnie ogórki, ale zawierzając własnemu doświadczeniu i znając swój smak myślę, że udało mi się przepis odtworzyć.
Ogórki curry |
Ogórki na słodko z curry
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków
- 4 szkl wody
- 1 szkl octu
- 2 szkl cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka curry
Do każdego słoika:
- pół łyżeczki gorczycy
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- kilka płatków suszonego czosnku
WYKONANIE
1. Zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i curry. Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i czosnek.
2. Umyte ogórki wkładamy ciasno do słoików, zalewamy zalewą.
3. Pasteryzujemy 10 minut. Ustawiamy słoiki do góry dnem, aż do ostygnięcia.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz