poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Ogórki na słodko z curry

Ogórki na słodko z curry

Pewnego zimowego wieczora odwiedzili nas znajomi. Wiedząc, jakie podarunki sprawiają mi największą radość, obdarowali mnie między innymi słoiczkiem ogóreczków. Okazało się, że są niesamowite w smaku, lekko słodkie, a równocześnie orientalne. A co najważniejsze z niewielką zawartością octu, czyli tak jak lubię. Wprawdzie nie udało mi się uzyskać przepisu na te właśnie ogórki, ale zawierzając własnemu doświadczeniu i znając swój smak myślę, że udało mi się przepis odtworzyć.


Ogórki curry

Ogórki na słodko z curry


SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków
  • 4 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 2 szkl cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka curry


Do każdego słoika:

  • pół łyżeczki gorczycy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • kilka płatków suszonego czosnku


WYKONANIE
1. Zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i curry. Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i czosnek.
2. Umyte ogórki wkładamy ciasno do słoików, zalewamy zalewą.
3. Pasteryzujemy 10 minut. Ustawiamy słoiki do góry dnem, aż do ostygnięcia.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Ogórki z curry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz