Frużelina wiśniowa |
Będąc zimą w górach wraz z przyjaciółmi odwiedziliśmy karczmę góralską. Po pysznym obiedzie zamówiliśmy jeszcze pyszniejszy deser. Dodatkiem zarówno do szarlotki na ciepło, jak i do sernika była wiśniowa frużelina. Niebo w gębie. Wtedy wiedziałam już, że frużelina dołączy do innych słoików na półce w spiżarni.
Frużelina - owoce w żelu |
Frużelina wiśniowa
SKŁADNIKI
- 1 kg wiśni
- 4 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie: 3-4 łyżki amaretto
WYKONANIE
1. Wiśnie drylujemy, wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, sok z cytryny. Gdy się zagotuje odlewamy z garnka pół szklanki soku, lekko studzimy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Przelewamy z powrotem do garnka, mieszamy. Gdy się zagotuje, pogotować ok 2 minuty i przelewać do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem.
2. Można używać jako dodatek do ciast, gofrów, gofrów belgijskich lub deserów.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz