poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

Będąc zimą w górach wraz z przyjaciółmi odwiedziliśmy karczmę góralską. Po pysznym obiedzie zamówiliśmy jeszcze pyszniejszy deser. Dodatkiem zarówno do szarlotki na ciepło, jak i do sernika była wiśniowa frużelina. Niebo w gębie. Wtedy wiedziałam już, że frużelina dołączy do innych słoików na półce w spiżarni.

Frużelina - owoce w żelu

Frużelina wiśniowa


SKŁADNIKI

  • 1 kg wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: 3-4 łyżki amaretto


WYKONANIE
1. Wiśnie drylujemy, wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, sok z cytryny. Gdy się zagotuje odlewamy z garnka pół szklanki soku, lekko studzimy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Przelewamy z powrotem do garnka, mieszamy. Gdy się zagotuje, pogotować ok 2 minuty i przelewać do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem.
2. Można używać jako dodatek do ciast, gofrów, gofrów belgijskich lub deserów.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz