Kalafior pieczony curry |
I znowu curry...???! Tak wyszło. Lubię i tyle, nic na to nie poradzę. Dziś kalafior, cukinia i pieczarki pieczone w piekarniku z przyprawami. Ja zwykle, łatwo, szybko i smacznie. Przy tym daniu nie ma naprawdę wiele roboty. Myjemy warzywa, obtaczamy w przyprawie i do piekarnika. Ot, cała robota. Możecie do warzyw ugotować ryż lub kaszę i już obiad lub kolacja gotowa.
Kalafior pieczony z curry
SKŁADNIKI
- 1 średni kalafior
- 1 cukinia
- kilkanaście pieczarek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- sól
WYKONANIE
1. Kalafiora myjemy, kroimy na różyczki. Cukinię kroimy w plastry. Pomidorki przekrajamy na pół. Pieczarki myjemy, większe kroimy na pół.
2. Olej mieszamy z przyprawami, obtaczamy w mieszance warzywa. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy warzywa.
3. Warzywa wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż kalafior będzie miękki. Możemy podać z kaszą, ryżem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz