niedziela, 26 lutego 2017

Gofry - przepis podstawowy

Gofry

Dzieci uwielbiają gofry, więc jak jest więcej dzieci w domu warto przygotować im takie śniadanie mistrzów. Będą zachwycone, a pani domu będzie zadowolona, że najedzone. U mnie ten patent zawsze się sprawdza. Nie dość, że dzieciarnia uradowana to z uśmiechem na ustach pałaszuje to, co im przygotowałam. Czyli w domu panuje ogólna radość i zadowolenie. Dodatki dobierają sobie sami, każdy to co lubi. Oczywiście polecam gofry nie tylko dzieciom, dorośli też za nimi przepadają.

Gofry

Gofry - przepis podstawowy


SKŁADNIKI

  • 2 szkl mąki
  • 2 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


WYKONANIE
1. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno.
2. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, dodać białka i delikatnie wymieszać.
3. Nakładać na gofrownicę na środek, pamiętając, że po zamknięciu ciasto się rozleje w gofrownicy. Piec około 2-3 minuty. Wykładać na kratkę obok siebie, aby odpoczęły i zrobiły się chrupkie. Jeśli będziemy układać gorące jeden na drugim zrobią się miękkie i gumowe.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami, bitą śmietanę (ubijam śmietanę 30% na koniec dodają łyżeczkę cukru pudru), owocami, syropem klonowym, dżemem.
SMACZNEGO 
KRULICA
Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz