Zupa meksykańska |
Okres jesienno-zimowy to u mnie czas na gorące zupy. Zimą lubię zdecydowanie gęste, ciężkie i pikantne. Takie, które dobrze rozgrzewają i sycą. Można je przygotować wcześniej, a po powrocie ze spaceru na śniegu wystarczy ją pogrzać i gotowe. Dobrze sprawdzają się też na kolacje. Tym razem przygotowałam zupę meksykańską. Szybko i prosto się ją robi i może być potraktowana jako danie jednogarnkowe, nie trzeba gotować "drugiego".
Zupa meksykańska |
Zupa meksykańska
SKŁADNIKI
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
700 ml przecieru pomidorowego
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
100 g tartego sera
2 ząbki czosnku
przyprawa meksykańska
sól, pieprz, papryka, pieprz cayenne
WYKONANIE
1. Do garnka wrzucamy całą zawartość puszek: obie fasole, kukurydzę oraz krojone pomidory. Dodajemy również przecier pomidorowy, ja miałam swój domowy. Zagotowujemy.
2. Na gorącą patelnie wrzucamy mięso i wytapiamy tłuszcz z niego, który na koniec odlewamy.
3. Dodajemy mięso do garnka. Dodajemy przyprawy, wciskamy czosnek. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
4. Nakładamy na talerze posypując tartym serem.
SMACZNEGO
KRULICA
Zupa meksykańska |
Zupa meksykańska |
Zupa meksykańska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz