niedziela, 5 lutego 2017

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Okres jesienno-zimowy to u mnie czas na gorące zupy. Zimą lubię zdecydowanie gęste, ciężkie i pikantne. Takie, które dobrze rozgrzewają i sycą. Można je przygotować wcześniej, a po powrocie ze spaceru na śniegu wystarczy ją pogrzać i gotowe. Dobrze sprawdzają się też na kolacje. Tym razem przygotowałam zupę meksykańską. Szybko i prosto się ją robi i może być potraktowana jako danie jednogarnkowe, nie trzeba gotować "drugiego".

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska


SKŁADNIKI
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
700 ml przecieru pomidorowego
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
100 g tartego sera
2 ząbki czosnku
przyprawa meksykańska
sól, pieprz, papryka, pieprz cayenne

WYKONANIE
1. Do garnka wrzucamy całą zawartość puszek: obie fasole, kukurydzę oraz krojone pomidory. Dodajemy również przecier pomidorowy, ja miałam swój domowy. Zagotowujemy.
2. Na gorącą patelnie wrzucamy mięso i wytapiamy tłuszcz z niego, który na koniec odlewamy.
3. Dodajemy mięso do garnka. Dodajemy przyprawy, wciskamy czosnek. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
4. Nakładamy na talerze posypując tartym serem. 
SMACZNEGO 
KRULICA
Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz