czwartek, 2 lutego 2017

Wątróbka z cebulką i jabłkiem

Wątróbka z cebulką i jabłkiem

Wątróbka, czyli koszmar mojego dzieciństwa. Jako dziecko nie cierpiałam wątróbki i brukselki. Teraz jem już jedno i drugie. Nawet nie pamiętam, kiedy nauczyłam się jeść wątróbkę, ale jakoś tak wyszło i teraz od czasu do czasu wjeżdża na stół, jako kolacja na ciepło. Niedawno jadłam wątróbkę gęsią w Bukowinie Tatrzańskiej i wiedziałam, że długo nie będę musiała czekać, aż Mąż wróci ze sklepu z ze słowami "Może wątróbkę dziś na kolację?". Cała przyjemność po mojej stronie. Pamiętajmy, aby wątróbkę posolić dopiero, gdy jest usmażona, w przeciwnym razie nie będzie miękka.

Wątróbka z cebulką i jabłkiem

Wątróbka z cebulką i jabłkiem


SKŁADNIKI
400 g wątróbki drobiowej
1 cebula
1 kwaskowe jabłko
mąka, sól, pieprz

WYKONANIE
1. Wątróbki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek.
2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dusimy na maśle. Gdy będzie gotowa zdejmujemy z patelni.
3. Jabłko obieramy i kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię po cebuli. Gdy będą podsmażone odkładamy do cebuli.
4. Wątróbkę obtaczamy w mące, nadmiar strząsamy i smażymy na tłuszczu z obu stron, po około 5 minut. Pod koniec smażenia solimy i lekko pieprzymy, dodajemy na patelnię odłożone jabłko i cebulkę, aby znów nabrało temperatury. Podajemy.
SMACZNEGO
KRULICA
Wątróbka z cebulką

Wątróbka z cebulą

Wątróbka z cebulką

Wątróbka z cebulką i jabłkiem

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz