niedziela, 7 kwietnia 2019

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe
Do niektórych rzeczy trzeba dojrzeć. Do potraw również. Jeszcze ze 2-3 lata temu, gdy przygotowałam w domu cokolwiek z dodatkiem pesto, miałam niewielu chętnych. Teraz sytuacja zmieniła się diametralnie. Pesto, zwłaszcza to z bazylii, orzeszków pinii i parmezanu, znalazło się dosyć wysoko w domowym rankingu. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ nie jest to zbyt skomplikowane danie. 

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe


SKŁADNIKI

  • 1 doniczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g uprażonych na suchej patelni orzeszków pinii
  • 60 g parmezanu
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz


WYKONANIE
1. Wszystkie składniki blendujemy w miarę na gładką masę. W razie potrzeby możemy użyć więcej lub mniej oliwy. Dosalamy według uznania. Używamy jako dodatek do makaronów, pieczywa.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz