|
Babka migdałowa |
Wielkanoc to cudowny czas. Oprócz przeżyć duchowych, mnóstwo jest też tych kulinarnych. Babki, mazurki... Uwielbiam, można pofantazjować. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszną babkę migdałową. Jest bardzo intensywna w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Musiałam jej bronić, jak twierdzy, przed zrobieniem zdjęcia. Mało brakowało, a nie udałoby się. Zniknęła od razu po zrobieniu ostatniej fotki. Zamiast jednej dużej baby można upiec 2 mniejsze lub kilkanaście mini babeczek, które idealnie nadawałyby się do koszyczka.
|
Wielkanocna babka migdałowa |
Babka migdałowa - Wielkanoc
SKŁADNIKI w temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 180 g cukru trzcinowego
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mielonych migdałów (można samemu zmielić, jeśli mamy odpowiednie urządzenie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju rzepakowego
- kilka kropel aromatu migdałowego
WYKONANIE
1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopnie, termoobieg.
2. Miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i aromat. Znów miksujemy. Dodajemy mielone migdały, dokładnie mieszamy/miksujemy.
3. Formę do babki lub keksówkę nacieramy tłuszczem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach na termoobiegu przed ok 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy
lukrem, najlepiej królewskim.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
|
Babka wielkanocna |
|
Mini babeczki do koszyczka |
|
Babeczki do koszyczka |
|
Babka migdałowa |
Przepis nie skomplikowany, warto skorzystać, a zdjęcia super, dodatkowo zachęcają do pieczenia
OdpowiedzUsuń