środa, 17 kwietnia 2019

Babka migdałowa - Wielkanoc

Babka migdałowa
Wielkanoc to cudowny czas. Oprócz przeżyć duchowych, mnóstwo jest też tych kulinarnych. Babki, mazurki... Uwielbiam, można pofantazjować. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszną babkę migdałową. Jest bardzo intensywna w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Musiałam jej bronić, jak twierdzy, przed zrobieniem zdjęcia. Mało brakowało, a nie udałoby się. Zniknęła od razu po zrobieniu ostatniej fotki. Zamiast jednej dużej baby można upiec 2 mniejsze lub kilkanaście mini babeczek, które idealnie nadawałyby się do koszyczka.

Wielkanocna babka migdałowa

Babka migdałowa - Wielkanoc


SKŁADNIKI w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mielonych migdałów (można samemu zmielić, jeśli mamy odpowiednie urządzenie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
WYKONANIE
1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopnie, termoobieg.
2. Miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i aromat. Znów miksujemy. Dodajemy mielone migdały, dokładnie mieszamy/miksujemy.
3. Formę do babki lub keksówkę nacieramy tłuszczem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach na termoobiegu przed ok 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy  na kratce, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem, najlepiej królewskim
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA


Babka wielkanocna

Mini babeczki do koszyczka

Babeczki do koszyczka

Babka migdałowa

1 komentarz:

  1. Przepis nie skomplikowany, warto skorzystać, a zdjęcia super, dodatkowo zachęcają do pieczenia

    OdpowiedzUsuń