Fasolka po bretońsku |
Fasola to jeden z najbardziej wartościowych produktów, jakie wydaje ziemia. Zawiera duże ilości białka roślinnego, jest bogata w potas, wapń i fosfor, witaminy A, B, E i PP. Posiada właściwości zasadotwórcze.
Fasolkę po bretońsku zna każdy, nie każdy ją jednak przyrządza w domu, tak po swojemu. Moje głodomory ją uwielbiają, zresztą ja też, więc nieraz gotuję gar na dwa dni i mam z głowy. Potrawa jest dosyć ciężka, więc zima jest idealną porą roku do jej przygotowania. Pamiętajmy tylko, że o jej przyrządzeniu należy pomyśleć dzień wcześniej, bo trzeba namoczyć fasolę.
Fasolka po bretońsku
SKŁADNIKI
- 0,5 kg fasoli
- 150 g boczku wędzonego
- 250 g kiełbasy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- majeranek
WYKONANIE
1. Fasolę zalewamy wodą w garnku i odstawiamy na 12 godzin. Wlewamy więcej wody, ponieważ fasola napęczniej.
2. Następnego dnia wylewamy wodę z fasoli i płuczemy ją. Zalewamy nową wodą, solimy, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie i gotujemy około 2 godziny.
3. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do fasoli. Kiełbasę kroimy na półplasterki i dodajemy do fasoli. Dolewamy również przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około 20 minut.
SMACZNEGO
KRULICA
2. Następnego dnia wylewamy wodę z fasoli i płuczemy ją. Zalewamy nową wodą, solimy, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie i gotujemy około 2 godziny.
3. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do fasoli. Kiełbasę kroimy na półplasterki i dodajemy do fasoli. Dolewamy również przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około 20 minut.
SMACZNEGO
KRULICA
Fasolka po bretońsku |
Fasolka po bretońsku |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz