środa, 15 lutego 2017

Fasolka po bretońsku


Fasolka po bretońsku

Fasola to jeden z najbardziej wartościowych produktów, jakie wydaje ziemia. Zawiera duże ilości białka roślinnego, jest bogata w potas, wapń i fosfor, witaminy A, B, E i PP. Posiada właściwości zasadotwórcze. 
Fasolkę po bretońsku zna każdy, nie każdy ją jednak przyrządza w domu, tak po swojemu. Moje głodomory ją uwielbiają, zresztą ja też, więc nieraz gotuję gar na dwa dni i mam z głowy. Potrawa jest dosyć ciężka, więc zima jest idealną porą roku do jej przygotowania. Pamiętajmy tylko, że o jej przyrządzeniu należy pomyśleć dzień wcześniej, bo trzeba namoczyć fasolę.


Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku


SKŁADNIKI
  • 0,5 kg fasoli
  • 150 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 ml przecieru pomidorowego 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • majeranek


WYKONANIE
1. Fasolę zalewamy wodą w garnku i odstawiamy na 12 godzin. Wlewamy więcej wody, ponieważ fasola napęczniej.
2. Następnego dnia wylewamy wodę z fasoli i płuczemy ją. Zalewamy nową wodą, solimy, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie i gotujemy około 2 godziny.
3. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do fasoli. Kiełbasę kroimy na półplasterki i dodajemy do fasoli. Dolewamy również przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około 20 minut.
SMACZNEGO 
KRULICA
Fasolka po bretońsku


Fasolka po bretońsku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz