środa, 1 marca 2017

Shakshuka - szakszuka czyli jajka w pomidorach

Shakshuka

Shakshuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. Jest to danie kuchni tunezyjskiej i jest popularna w krajach arabskich oraz w Izraelu. Shakshuka składa się głównie z pomidorów i jajek oraz cebuli, papryki razem gotowanych na patelni. Składniki można jednak dowolnie zmieniać pamiętając, że są dwa: pomidory i jajka. 
Shakshuka to eleganckie śniadanie na ciepło, ale można ją przyrządzić o każdej porze dnia. Domownicy z pewnością głodni od stołu nie wstaną, a gości można zaskoczyć tym daniem. Szakszuka to kolejne śniadanie mistrzów na moim blogu.

Shakshuka

Shakshuka - szakszuka czyli jajka w pomidorach


SKŁADNIKI
  • 1 puszka pomidorów pelati lub 3-4 świeże pomidory
  • 4 jajka
  • 100 g sera bałkańskiego typu "feta"
  • kilkanaście liści szpinaku
  • 1 cebula
  • oliwa, czosnek
  • papryka, sól, pieprz

WYKONANIE
1. Cebulę poszatkować, wrzucić na rozgrzaną oliwę i lekko poddusić.
2. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić. Pokrojone pomidory lub te z puszki wrzucamy do cebulki. Dodajemy przyprawy i dusimy 15-20 minut. Dodajemy świeże liście szpinaku i znowu dusimy ok 10 minut.
3. Rozkruszamy ser bałkański i posypujemy pomidory. Pieprzymy.
4. W masie robimy tyle wgłębień ile mamy jajek i wbijamy je.
5.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 10-15 minut, aż do ścięcia jajek.
SMACZNEGO
KRULICA
Shakshuka

Szakszuka

Shakshuka

Szakszuka

2 komentarze:

  1. sprawdzone! fajne, szybkie i efektowne :) dodałam trochę kiełbaski podsuszanej i voilà - zachwyt domowników gotowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I znów się cieszę, że przepis się sprawdził. Również lubię kombinować ze składnikami przygotowując shakshukę :-)

      Usuń