Shakshuka |
Shakshuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. Jest to danie kuchni tunezyjskiej i jest popularna w krajach arabskich oraz w Izraelu. Shakshuka składa się głównie z pomidorów i jajek oraz cebuli, papryki razem gotowanych na patelni. Składniki można jednak dowolnie zmieniać pamiętając, że są dwa: pomidory i jajka.
Shakshuka to eleganckie śniadanie na ciepło, ale można ją przyrządzić o każdej porze dnia. Domownicy z pewnością głodni od stołu nie wstaną, a gości można zaskoczyć tym daniem. Szakszuka to kolejne śniadanie mistrzów na moim blogu.
Shakshuka |
Shakshuka - szakszuka czyli jajka w pomidorach
SKŁADNIKI
- 1 puszka pomidorów pelati lub 3-4 świeże pomidory
- 4 jajka
- 100 g sera bałkańskiego typu "feta"
- kilkanaście liści szpinaku
- 1 cebula
- oliwa, czosnek
- papryka, sól, pieprz
WYKONANIE
1. Cebulę poszatkować, wrzucić na rozgrzaną oliwę i lekko poddusić.
2. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić. Pokrojone pomidory lub te z puszki wrzucamy do cebulki. Dodajemy przyprawy i dusimy 15-20 minut. Dodajemy świeże liście szpinaku i znowu dusimy ok 10 minut.
3. Rozkruszamy ser bałkański i posypujemy pomidory. Pieprzymy.
4. W masie robimy tyle wgłębień ile mamy jajek i wbijamy je.
5.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 10-15 minut, aż do ścięcia jajek.
SMACZNEGO
KRULICA
Shakshuka |
Szakszuka |
Shakshuka |
Szakszuka |
sprawdzone! fajne, szybkie i efektowne :) dodałam trochę kiełbaski podsuszanej i voilà - zachwyt domowników gotowy :D
OdpowiedzUsuńI znów się cieszę, że przepis się sprawdził. Również lubię kombinować ze składnikami przygotowując shakshukę :-)
Usuń