Pate z kurzych wątróbek |
Fajnie, jak w lodówce jest coś, co szybko zaspokoi nasz głód. Otwierasz lodówkę i już masz, wiesz, co chapniesz. Tak jest właśnie z pâté, takim pasztecikiem z kurzych wątróbek. Do tego kawałek chlebka, ogóreczek kiszony i aż uszy się trzęsą.
Lubię ten zdecydowany smak, a jednocześnie jedwabistą konsystencję. Niebo w gębie, i tak szybko się robi.
Pate z kurzych wątróbek |
Pâté z kurzych wątróbek - smarowidło do chleba
SKŁADNIKI
- 400 g wątróbek drobiowych
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 1/3 szklanki brandy
- sól, pieprz
WYKONANIE
1. Masło podgrzewam na patelni, wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekam aż cebulka się zeszkli. Zdejmuję z patelni.
2. Wątróbkę myję, osuszam i oczyszczam z błonek. Wrzucam ją na resztę masła, które pozostało na patelni i smażę krótko z każdej strony.
3. Dodaję do wątróbki ponownie cebulkę z czosnkiem, podgrzewam i dolewam brandy, duszę do redukcji płynu. Odstawiam do ostygnięcia.
4. Wrzucam wszystko do blendera i miksuję na gładką masę. Gdy masa była za gęsta można dodać trochę masła o temperaturze pokojowej i ponownie zmiksować. Całość przekładam do pojemniczków i wkładam na noc do lodówki. Należy spożyć w ciągu 3 dni. Ja uwielbiam z chlebkiem i ogórkiem kiszonym, mniam.
SMACZNEGO
KRULICA
Pate z wątróbek drobiowych |
Pate z wątróbek drobiowych |
Pate z wątróbek drobiowych |
sprawdzone! wczoraj o 22 :D warto było, mniam!
OdpowiedzUsuńU mnie w domu też schodzi błyskawicznie, jutro robię znowu. Może wprowadzę jakieś innowacje... ;-)
Usuń