piątek, 24 marca 2017

Carpaccio z buraków z serem kozim i rukolą

Carpaccio z buraków z serem kozim i rukolą

Buraki mają wiele cennych i zdrowotnych właściwości ale nie będę się nad tym rozpisywać. W kuchni znane są głównie jako tarte zasmażane lub w postaci barszczu czerwonego. Ale czas skończyć z tą monotonią. Poniższa sałatka jest bardzo efektowna, a wiadomo jemy najpierw oczami. Dodatkowo jest pyszna, składniki nieziemsko się komponują i tworzą spójną całość. 



Carpaccio z buraków z serem kozim i rukolą

Carpaccio z buraków z serem kozim i rukolą


SKŁADNIKI
  • 2-3 gotowane lub pieczone buraki
  • 125 g miękkiego sera koziego
  • garść rukoli
  • krem balsamiczny
  • garść pestek dyni
  • oliwa, sól, pieprz

WYKONANIE
1. Umyte buraki gotować w wodzie około 2 godziny lub piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku w temperaturze 200 stopni (góra-dół) 1-2 godziny w zależności od wielkości buraków. Można sprawdzać nożem, czy buraki są już gotowe. Buraki odstawić do ostygnięcia, a następnie obrać ściągając skórkę. Nie zapomnijcie o użyciu gumowych rękawiczek, w przeciwnym razie pobrudzicie dłonie. Najlepiej upiec/ugotować buraki dzień wcześniej, aby potem nie trzeba było długo czekać.
2. Buraki kroimy na cieniutkie plasterki, ja używam krajalnicy do warzyw. Układamy na talerzu.
3. Pestki dyni prażymy na suchej, gorącej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Posypujemy umytą rukolą, pokruszonym serem kozim, polewamy kremem balsamicznym, który nieziemsko komponuje się z burakami.
5. Posypujemy prażonymi pestkami dyni. Można skropić oliwą z oliwek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem ale niekoniecznie.
SMACZNEGO
KRULICA
Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz