Zupa z dyni i soczewicy czerwonej |
Uwielbiam dynię i to tak bardzo, że kiedy ją upiekę nie mogę się powstrzymać, aby jej od razu nie zjeść. Bez względu na to, do czego chciałam jej użyć. Uważam, że pieczona dynia, zwłaszcza Hokkaido, której nie trzeba obierać, jest przepyszna, nawet bez żadnych przypraw.
Za każdym razem, kiedy wyjmuję ją z piekarnika i smakuję, to zaczynam się martwić, czy zdążę jeszcze kupić kolejną, nim skończy się sezon. Zresztą mam tak nie tylko z dynią, ale z każdym moim sezonowym ulubionym owocem i warzywem.
Dziś znów upiekłam dynię i kiedy udało mi się opanować pokusę zjadając tylko 3 kawałeczki, powstała jesienna zupa z dynią i czerwoną soczewicą. Zupa jest pikantna, rozgrzewającą i sycąca. Idealna na jesień.
Zupa dyniowa z soczewicą czerwoną |
Zupa dyniowa z soczewicą czerwoną
SKŁADNIKI
- 500 g upieczonej dyni, najlepiej Hokkaido
- 400 g soczewicy czerwonej
- 1,5 litra bulionu
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 ostrej papryki
- sól
WYKONANIE
1. Przypomnę jak pieczemy dynię. Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek. Kroimy na kawałki i pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Dynię Hokkaido zostawiamy ze skórką, każdą inną odmianę pozbawiamy skórki.
2. Czosnek kroimy drobno i szybko podsmażamy na 2 łyżkach oliwy.
3. Soczewicę zalewamy 1 litrem bulionu, dodajemy przyprawy, czosnek i gotujemy do miękkości.
4. Upieczoną dynię blendujemy z dodatkiem bulionu.
5. Zblendowaną dynię dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dosmaczamy. Możemy dodać śmietanę, ale ja tego nie robię.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Zupa dyniowo-soczewicowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz