niedziela, 28 października 2018

Drożdżówki z makiem


Drożdżówki z makiem

Przyznam Wam się całkiem szczerze, że kiedyś gdy słyszałam, że ktoś upiekł własnoręcznie bułeczki uważałam go za bohatera rodziny. Dosłownie, bo wydawało mi się, że z całą pewnością musiał cały dzień wyrabiać i kształtować te wypieki.
W jakim żyłam błędzie dowiedziałam się, kiedy pierwszy raz sama popełniłam drożdżówki. Jest to naprawdę miłe zajęcie, a w dodatku jakie pożyteczne - tak twierdzą moi domownicy. 
Drożdżówki z makiem przygotowałam z masą makową własnoręcznie robioną z maku już zmielonego. Jeśli ktoś nie ma czasu, lub mu się nie chce, może użyć gotowej masy z puszki.

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem


SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
70 g cukru
250 ml ciepłego mleka
70 g masła
szczypta soli

DO POSMAROWANIA
1 białko
3 łyżki mleka

MASA MAKOWA
250 g maku mielonego
250-300 g gorącego mleka
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
4 łyżki miodu
1 łyżka masła

WYKONANIE
MASA MAKOWA
1. Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy gorącym mlekiem. Chwilę gotujemy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Gotujemy ok 5 minut i odstawiamy do ostygnięcia.

CIASTO
1. Drożdże rozkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce i czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Wtedy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste i łatwo odchodziło od reki. Teraz wkładamy ciasto do miski obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 -60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, chwilkę jeszcze wyrabiamy i rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30-50cm. Nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na kawałki o szerokości 2 cm. Aby nadać kształt możemy odcisnąć wzdłuż trzonek od łyżki (tak jak na zdjęciu). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ drożdżówki jeszcze urosną. Blaszkę odstawiamy na 15 minut, aby ciasto znów urosło.
3. Przed pieczeniem smarujemy drożdżówki białkiem roztrzepanym z 3 łyżkami mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-30 minut.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Bułeczki z makiem

Drożdżówki z makiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz