środa, 24 października 2018

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Cannelloni tradycyjne
Uwielbiam wszelkiego rodzaj zapiekanki, makaronowe lub ziemniaczane, z mięsem lub bez. Z żółtym serem. Uwielbiam czekać, gdy są już w piekarniku a po domu rozchodzi się cudowny zapach. Lubię przygotowywać zapiekanki w małych naczyniach żaroodpornych tak, aby każdy otrzymał porcję tylko dla siebie. Wystarczą małe 0,5 litrowe naczynia. Nie trzeba potem kroić zapiekanki tylko od razu pięknie podać. Oczywiście te wszystkie zapiekanki możemy spokojnie przygotowywać również w jednym dużym naczyniu, smak pozostanie ten sam. 



Cannelloni z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym


SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml przecieru pomidorowego
  • 400 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, bazylia


NA SOS BESZAMELOWY

  • 0,5 l ciepłego mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 50 g masła
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa


WYKONANIE
1. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę 1 cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Szklimy, dodajemy przecier pomidorowy. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, oregano i bazylią.
2. Na drugiej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę 1 cebulę i 1 ząbek czosnku. Szklimy, dodajemy mięso. Chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, oregano i bazylią. Dodajemy połowę sosu pomidorowego. Gotujemy około 10 minut.
3. SOS BESZAMELOWY Do rondelka wrzucamy masło, rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, aby składniki połączyły się. Gdy utworzy się jednolita masa partiami dolewamy mleko cały czas podgrzewając i mieszając sos trzepaczką, aby nie powstały grudki. Sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji. Gdy uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Rurki cannelloni napełniamy mięsnym sosem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy, na nim układamy napełnione mięsem cannelloni. Gdy makaron mamy już ułożony polewamy go sosem beszamelowym tak, aby żadna część makaronu nie pozostała bez sosu. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (termoobieg) przez 30-40 minut.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Cannelloni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz