sobota, 20 października 2018

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe zdecydowanie najlepiej smakują, kiedy za oknem widać spadające liście, kasztany, a temperatura jest niższa, niż ta w środku lata. Ciasto przygotowuje się dosyć szybko i nie jest zbyt skomplikowane. Uwielbiam ten moment, gdy po domu zaczyna się rozchodzić ten cudowny zapach. Do tego pyszna herbatka i człowiekowi od razu robi się przyjemniej.


Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe


SKŁADNIKI
550 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
70 g miękkiego masła

NADZIENIE
20 g cynamonu w proszku
1 cukier wanilinowy
50 g cukru trzcinowego

DO POSMAROWANIA
1 białko + 2 łyżki mleka

LUKIER
sok z połowy cytryny
1 szklanka cukru pudru


WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10-15 minut, aż ciasto zacznie rosnąć.
2. Jeśli widzimy, że ciasto zaczyna rosnąć dzielimy je na 2 części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt wielkości 30x40 cm. Posypujemy cynamonem oraz cukrem wanilinowym i trzcinowym. Zwijamy ciasto w rulon od szerszej strony, kroimy na kawałki 2 cm. Układamy na blaszce (lub 2 blaszkach) wysmarowanej masłem robiąc odstępy, bo ciasto będzie rosnąć. Teraz odstawiamy blachy na 30 minut, aby nasze bułeczki wyrosły. Smarujemy białkiem roztrzepanym z mlekiem.
3. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na termoobieg i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu smarujemy lukrem (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem).
SMACZNEGO 

KRULICA MIESZA

Cinnamon rolls

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz