Słodkie, kwaśne, chrupiące i szybkie. Rozpływa się w ustach. Takie desery lubię najbardziej. Minimum pracy i maximum smaku. W dodatku śliwki to chyba moje ulubione owoce. Ten deser można przygotować w jednej formie żaroodpornej lub w kilku małych takich na 1 porcję.
Śliwki pod kruszonką |
Crumble śliwkowe czyli śliwki pod kruszonką
SKŁADNIKI
- pół kg śliwek
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- tłuszcz do wysmarowanie formy
WYKONANIE
1. Formę żaroodporną (lub kilka małych taki na 1 osobę) smarujemy tłuszczem, układamy umyte połówki śliwek skórką do dołu.
2. Przygotowujemy kruszonkę mieszając mąkę z cukrem i masłem. Posypujemy owoce.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30-40 minut, aż kruszonka delikatnie się zarumieni. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Crumble śliwkowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz