niedziela, 23 września 2018

Crumble śliwkowe czyli śliwki pod kruszonką

Crumble śliwkowe czyli śliwki pod kruszonką

Słodkie, kwaśne, chrupiące i szybkie. Rozpływa się w ustach. Takie desery lubię najbardziej. Minimum pracy i maximum smaku. W dodatku śliwki to chyba moje ulubione owoce. Ten deser można przygotować w jednej formie żaroodpornej lub w kilku małych takich na 1 porcję.


Śliwki pod kruszonką

Crumble śliwkowe czyli śliwki pod kruszonką


SKŁADNIKI

  • pół kg śliwek
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • tłuszcz do wysmarowanie formy


WYKONANIE
1. Formę żaroodporną (lub kilka małych taki na 1 osobę) smarujemy tłuszczem, układamy umyte połówki śliwek skórką do dołu.
2. Przygotowujemy kruszonkę mieszając mąkę z cukrem i masłem. Posypujemy owoce.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30-40 minut, aż kruszonka delikatnie się zarumieni. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Crumble śliwkowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz