sobota, 15 września 2018

Cukinia curry

Cukinia curry

Przeglądając swoje przepisy stwierdziłam, że curry to zdecydowanie jedna z moich ulubionych przypraw, a raczej mieszanek przypraw. Druga sprawa to to, że staram się gotować sezonowo. Raz, że taniej, dwa, że owoce i warzywa w sezonie mają najwięcej dobra w sobie. Idąc za ciosem postanowiłam pokombinować i tym sposobem powstała marynowana cukinie w curry. Spokojnie, przepis jest już sprawdzony, tj w większym gronie próbowaliśmy mojego wynalazku i smakował całkiem ok. W każdym razie przepis jest już powtarzany.

Cukinia curry


Marynowana cukinia w curry


SKŁADNIKI

  • 3 średnie cukinie
  • 5 szkl wody
  • 1 niepełna szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 łyżki curry
  • 1,5 łyżki soli


Do każdego słoiczka:

  • 1 liść laurowy
  • 1 plaster cebuli
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 1 ziarenko ziela angielskiego


WYKONANIE
1. Cukinię myjemy, kroimy w ćwiartki o grubości 0,5 cm.
2. Gotujemy zalewę z wody, octu, cukru, curry i soli. Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy przyprawy, zalewamy zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut. Wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Marynowana cukinia w curry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz