Cukinia curry |
Przeglądając swoje przepisy stwierdziłam, że curry to zdecydowanie jedna z moich ulubionych przypraw, a raczej mieszanek przypraw. Druga sprawa to to, że staram się gotować sezonowo. Raz, że taniej, dwa, że owoce i warzywa w sezonie mają najwięcej dobra w sobie. Idąc za ciosem postanowiłam pokombinować i tym sposobem powstała marynowana cukinie w curry. Spokojnie, przepis jest już sprawdzony, tj w większym gronie próbowaliśmy mojego wynalazku i smakował całkiem ok. W każdym razie przepis jest już powtarzany.
Cukinia curry |
Marynowana cukinia w curry
SKŁADNIKI
- 3 średnie cukinie
- 5 szkl wody
- 1 niepełna szkl octu
- 1 szkl cukru
- 1,5 łyżki curry
- 1,5 łyżki soli
Do każdego słoiczka:
- 1 liść laurowy
- 1 plaster cebuli
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2 ziarenka pieprzu
- 1 ziarenko ziela angielskiego
WYKONANIE
1. Cukinię myjemy, kroimy w ćwiartki o grubości 0,5 cm.
2. Gotujemy zalewę z wody, octu, cukru, curry i soli. Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy przyprawy, zalewamy zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut. Wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Marynowana cukinia w curry |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz