piątek, 30 czerwca 2017

Makowiec japoński

Makowiec japoński

To ciasto zrobiłam całkiem przypadkiem. Otóż potrzebowałam masy kajmakowej, i tym sposobem, przez zwykłe niezrozumienie w moim domu znalazła się masa makowa zamiast kaj-makowa :-). I coś trzeba była zaimprowizować. Wahałam się między rogalikami a ciastem. I tak okazało się, że na pewną uroczystość, na którą piekłam już 4 ciasta, przydało by się jeszcze jedno. Pomyślałam więc sobie, że przyszedł czas na gotową masę makową, i tak powstał makowiec japoński. Z dumą mogę powiedzieć, że ciasto zostało już kilkukrotnie powielone.


Makowiec japoński

Makowiec japoński


SKŁADNIKI

  • 850 g masy makowej z bakaliami
  • 10 jajek
  • 1/3 szkl cukru
  • 4-5 jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny

  • 1 czekolada gorzka
  • 100 ml śmietanki 30%


WYKONANIE
1. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy sok z połowy cytryny i cukier.
2. Do masy makowej dodajemy kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia.
3. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce żółtka ucieramy na krem.
4. Do masy makowej dodajemy żółtka, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy.
5. Wylewamy na blachę. Pieczemy 60 min w 175 stopniach.
6. Śmietanę podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Po wystudzenia ciasta i polewy, polewamy ciasto. Dekorujemy orzechami lub migdałami.
SMACZNEGO
KRULICA 
Makowiec japoński
Makowiec japoński

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. W blaszce 36x25cm ciasto wychodzi wysokie, więc spokojnie można też użyć 40x25.

      Usuń