Makowiec japoński |
To ciasto zrobiłam całkiem przypadkiem. Otóż potrzebowałam masy kajmakowej, i tym sposobem, przez zwykłe niezrozumienie w moim domu znalazła się masa makowa zamiast kaj-makowa :-). I coś trzeba była zaimprowizować. Wahałam się między rogalikami a ciastem. I tak okazało się, że na pewną uroczystość, na którą piekłam już 4 ciasta, przydało by się jeszcze jedno. Pomyślałam więc sobie, że przyszedł czas na gotową masę makową, i tak powstał makowiec japoński. Z dumą mogę powiedzieć, że ciasto zostało już kilkukrotnie powielone.
Makowiec japoński |
Makowiec japoński
SKŁADNIKI
- 850 g masy makowej z bakaliami
- 10 jajek
- 1/3 szkl cukru
- 4-5 jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 9 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 czekolada gorzka
- 100 ml śmietanki 30%
WYKONANIE
1. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy sok z połowy cytryny i cukier.
2. Do masy makowej dodajemy kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia.
3. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce żółtka ucieramy na krem.
4. Do masy makowej dodajemy żółtka, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy.
5. Wylewamy na blachę. Pieczemy 60 min w 175 stopniach.
6. Śmietanę podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Po wystudzenia ciasta i polewy, polewamy ciasto. Dekorujemy orzechami lub migdałami.
SMACZNEGO
KRULICA
Makowiec japoński |
Makowiec japoński |
Jaki wymiar blachy?
OdpowiedzUsuńW blaszce 36x25cm ciasto wychodzi wysokie, więc spokojnie można też użyć 40x25.
Usuń