Sernik na zimno |
Kiedy przychodzi pora "ciepła" i przechodzi mi ochota na gorącą czekoladę, zaczyna się sezon na sernik na zimno. Uwielbiam ten boski chłód rozpływający się w ustach. Sernik na zimno to pierwsze ciasto, które w swoim życiu zrobiłam. Miałam wtedy jakieś 9 lat. Nie korzystam z ówczesnej receptury, bo gdzieś zaginęła. Jednak poniższy przepis z pewnością nie jest gorszy od tego dzieciństwa. Sezon zaczynam od sernika na zimno z truskawkami, ale można go przyrządzać ze wszystkimi owocami sezonowymi, dostosowując odpowiednio kolor galaretki.
Sernik na zimno
SKŁADNIKI
- 700 g serka typu Danio
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 25 - 30 g żelatyny w proszku
- 300 g świeżych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
WYKONANIE
1. Żelatynę zalać w rondelku zimną wodą i odstawić na 10 minut, aby na pęczniała (lub postępować wg przepisu na opakowaniu żelatyny). Następnie delikatnie podgrzać na małym ogniu i całkowicie rozpuścić. Odstawić do ostudzenia. Żelatyny nie wolno zagotować, bo straci swoje właściwości.
2. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Cały czas miksując dodawać serek. Miksować aż powstanie gładka, jednolita masa.
3. Do przestudzonej żelatyny dodać 4 łyżki masy serowej i wymieszać. Teraz żelatynę dodać do naszej masy serowej i dokładnie wymieszać.
4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć połówkami truskawek. Zalać masą serową i włożyć do lodówki.
5. Galaretki rozrobić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu np. zamiast 1 litra wody użyć 750 ml.
6. Gdy masa serowa stężeje ułożyć na niej resztę truskawek, zalać zimną galaretką, najlepiej do połowy owoców, aby nie wypłynęły i ponownie wstawić do lodówki. Gdy lekko stężeje zalać resztą galaretki i znów wstawić do lodówki.
SMACZNEGO
KRULICA
Sernik na zimno |
Sernik na zimno |
Sernik na zimno |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz