niedziela, 25 czerwca 2017

Granola śniadaniowa

Granola śniadaniowa

Granola to taka cudowna mieszanka, która zrobiona raz przez kilka tygodni ratuje rano życie. A na pewno sprawia, że idziemy do pracy i szkoły z pełnymi brzuszkami i na długo nam to starcza. Uwielbiam granolę, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami kolejną wariacją na temat granoli. Poprzednią wersję, mocno orzechową znajdziecie tu KLIK Granola nie dość, że jest smaczna, pożywna to jeszcze bardzo zdrowa.
Granola śniadaniowa

Granola śniadaniowa


SKŁADNIKI

  • 500 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 3 łyżki miodu
  • 80 g cukru brązowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 80 g pestek słonecznika
  • 5 łyżek sezamu
  • 80 g pestek dyni
  • 160 g migdałów pokrojonych w słupki
  • 80 g chipsów lub wiórków kokosowych
  • garść rodzynków


WYKONANIE
1. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni.
2. W szklance mieszamy olej z miodem, ewentualnie dodajemy trochę ciepłej wody, aby miód się rozpuścił.
3. W misce mieszamy płatki owsiane, słonecznik, dynię, sezam oraz migdały. Dodajemy olej z miodem oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Mieszankę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej podzielić na 2 lub 3 części.
5. Pieczemy 15 minut, po tym czasie mieszamy i dodajemy chipsy lub wiórki kokosowe. Pieczemy jeszcze 10 minut.
6. Po tym czasie granolę studzimy, dodajemy rodzynki i przekładamy do pojemnika. Podajemy z mlekiem lub jogurtem. Warto dodać również jakieś sezonowe owoce np. truskawki, maliny lub borówki.
SMACZNEGO
KRULICA
Granola śniadaniowa

Granola śniadaniowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz