wtorek, 27 czerwca 2017

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami to kolejna propozycja na to sezonowe warzywo. Pewien miły pan sprzedawał jeszcze szparagi na ryneczku i nie mogłam się oprzeć, zwłaszcza, że w domu przybywa miłośników szparagów. A więc cieszmy się tym smakiem, tak krótko trwa sezon. I znów trzeba będzie czekać cały rok.


Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami


SKŁADNIKI

  • 400 g ryżu
  • 125 g wędzonego boczku
  • 200 ml białego wina
  • 500 ml bulionu
  • pęczek zielonych szparagów
  • parmezan
  • cebulka
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa suszone pomidory z czosnkiem
  • sól, pieprz, oregano


WYKONANIE
1. Cebulkę i boczek podsmażamy na maśle i łyżce oliwy, czekamy aż cebulka się zeszkli, a boczek zarumieni. Zdejmujemy z patelni.
2. Na patelnię wrzucamy suchy ryż i kilka minut czekamy, aż się zeszkli, uważając, aby się nie przypalił.
3. Dolewamy wino, czekamy aż odparuje.
4. Stopniowo dodajemy gorący bulion, aby nie obniżał temperatury ryżu. Za każdym razem, gdy ryż wchłonie bulion, ponownie dolewamy. Dodajemy przyprawę suszone pomidory z czosnkiem, pieprz i oregano.
5. Kiedy ryż będzie już prawie dobry, dodajemy umyte i pokrojone w 2 cm kawałki szparagi. Po kilku minutach danie będzie gotowe.
6. Od razu nakładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.
SMACZNEGO
KRULICA
Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz