niedziela, 6 sierpnia 2017

Portobello faszerowane kaszą i warzywami


Portobello faszerowane kaszą i warzywami

Wege też jest pyszne. Nie zawsze musi być mięso, aby było smacznie. Tak było tym razem. Nie to planowałam na kolację, ale po wejściu do sklepu nagle się okazało, że mam ochotę na faszerowane pieczarki a raczej pieczary, portobello. Czym prędzej spełniłam swoją zachciankę i tak na stół wjechały faszerowane portobello.


Portobello faszerowane kaszą i warzywami

Portobello faszerowane kaszą i warzywami


SKŁADNIKI

  • 5 pieczarek portobello
  • 80 g sera bałkańskiego np. feta
  • 100 g mieszanki kasz, ja użyłam: kasza owsiana prażona, kasza jęczmienna mazurska, ryż parboiled, ryż czerwony
  • 1 pomidor
  • 1 mała cukinia
  • garść czarnych oliwek
  • ser żółty
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa pomidory suszone z czosnkiem
  • sól, pieprz


WYKONANIE
1. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Pieczarki myjemy, odcinamy ogonki i odkładamy. Osuszone pieczarki kładziemy blaszkami do dołu na blasze wysmarowanej oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy 15 minut.
3. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.
4. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
5. Nóżki pieczarek kroimy w drobną kostkę. Czarne oliwki kroimy w plasterki.
6. Ser bałkański kroimy w kostkę.
7. Wszystkie składniki mieszamy, dobrze doprawiamy i dusimy 10 minut na patelni.
8. Pieczarki wyciągamy z piekarnika, napełniamy farszem. Posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
SMACZNEGO
KRULICA


Portobello faszerowane kaszą i warzywami

Portobello faszerowane kaszą i warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz