czwartek, 24 sierpnia 2017

Soczewica z makaronem

Soczewica z makaronem

Czasem pod wpływem chwili i zawartości lodówki oraz spiżarni powstaje danie, które okazuje się niebem w gębie. Tak właśnie było tym razem. Miałam tylko lub aż makaron, soczewicę i fasolkę. Powstało danie wege, które oczaruje Was swoją prostotą wykonania oraz smakiem. 

Soczewica z makaronem

Soczewica z makaronem


SKŁADNIKI
200 g makaronu kolanka lub innego ulubionego
200 g zielonej soczewicy
200 g zielonej fasolki
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml czerwonego wina
300 ml bulionu
200 ml przecieru pomidorowego
parmezan
oliwa z oliwek
przyprawa pomidory suszone
sól, pieprz

WYKONANIE
1. Soczewicę płuczemy i zalewamy zimną wodą na około pół godziny. Po tym czasie gotujemy w osolonej wodzie al dente. Jeśli nie mamy czasu możemy nie namaczać, po prostu trzeba chwilę dłużej gotować.
2. Makaron gotujemy al dente.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, dusimy.
4. Wrzucamy soczewicę i fasolkę i zalewamy czerwonym winem. Chwilę gotujemy 4-5, aby alkohol wyparował, a został posmak wina. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Wlewamy bulion, przecier pomidorowy i dodajemy makaron. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Chwilę gotujemy, do momentu aż fasolka będzie miękka. Podajemy z tartym parmezanem.
SMACZNEGO
KRULICA


Makaron z soczewicą

Soczewica z makaronem

Soczewica z makaronem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz