piątek, 14 kwietnia 2017

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Zdaję sobie sprawę, że żurek to nie jest jakiś szczyt marzeń kulinarnych ale gotując dla dzieci często jednak muszę sięgać do standardów kuchni polskiej. A ponieważ zbliża się Wielkanoc pozwolę sobie zamieścić przepis na jedno z podstawowych dań tego święta. U mnie, podczas Śniadania Wielkanocnego, zawsze jest żurek. Poniższy przepis to absolutna żurkowa podstawa, którą można wzbogacać. Zdarza mi się dodać odrobinę chrzanu, śmietany.


Żurek z jajkiem i kiełbasą


Żurek z jajkiem i kiełbasą

SKŁADNIKI

  • bulion warzywny ewentualnie wywar z mięsa na pasztet
  • butelka zakwasu na żurek
  • jajka
  • 5 ziemniaków
  • 300 g kiełbasy
  • sól, pieprz, majeranek


WYKONANIE
1. Bulion warzywny lub wywar z mięsa przecedzamy. Ziemniaki obieramy i koimy w kostkę. Wrzucamy do gorącego buliony i gotujemy do miękkości.
2. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na patelni. Wrzucamy do wywaru z ziemniakami.
3. Gdy ziemniaki są już miękkie dolewamy zakwas. Pamiętajcie, aby nie dolewać zakwasu nim ziemniaki nie będą wystarczająco miękkie, w przeciwnym razie nie dogotują się. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
4. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
KRULICA
MIESZA
Żurek z jajkiem

Żurek z kiełbasą

Żurek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz