Żurek z jajkiem i kiełbasą |
Zdaję sobie sprawę, że żurek to nie jest jakiś szczyt marzeń kulinarnych ale gotując dla dzieci często jednak muszę sięgać do standardów kuchni polskiej. A ponieważ zbliża się Wielkanoc pozwolę sobie zamieścić przepis na jedno z podstawowych dań tego święta. U mnie, podczas Śniadania Wielkanocnego, zawsze jest żurek. Poniższy przepis to absolutna żurkowa podstawa, którą można wzbogacać. Zdarza mi się dodać odrobinę chrzanu, śmietany.
Żurek z jajkiem i kiełbasą |
Żurek z jajkiem i kiełbasą
- bulion warzywny ewentualnie wywar z mięsa na pasztet
- butelka zakwasu na żurek
- jajka
- 5 ziemniaków
- 300 g kiełbasy
- sól, pieprz, majeranek
WYKONANIE
1. Bulion warzywny lub wywar z mięsa przecedzamy. Ziemniaki obieramy i koimy w kostkę. Wrzucamy do gorącego buliony i gotujemy do miękkości.
2. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na patelni. Wrzucamy do wywaru z ziemniakami.
3. Gdy ziemniaki są już miękkie dolewamy zakwas. Pamiętajcie, aby nie dolewać zakwasu nim ziemniaki nie będą wystarczająco miękkie, w przeciwnym razie nie dogotują się. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
4. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
KRULICA
MIESZA
Żurek z jajkiem |
Żurek z kiełbasą |
Żurek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz