wtorek, 15 listopada 2016

Granola orzechowa

Granola orzechowa

Granola cieszy się dużą popularnością, zarówno u mnie w domu, jak i w pracy. Przyjemnie jest zjeść coś zdrowego i dobrego na śniadanie, granola orzechowa właśnie taka jest. Mieszanka płatków owsianych, orzechów oraz ziaren oblepiona miodem i zapieczona w piekarniku, mniam. Za każdym razem, gdy ją przygotowuję, delikatnie zmieniam proporcje i próbuję czegoś innego. Poniższa wersja jest tą idealną, najlepszą i tą która najszybciej schodzi.

Granola orzechowa

SKŁADNIKI
Granola
500 g płatków owsianych
250 - 300 g mieszanki orzechów: laskowe, pekan, włoskie, nerkowce, migdały
120 g ziaren słonecznika
80 g ziaren dyni
20 g ziaren jasnego sezamu
2-3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki ziarna kakaowca
1 cukier waniliowy
4 czubate łyżki miodu
100 g brązowego cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego

ewentualnie:
suszona żurawina i rodzynki
20 g wiórków kokosowych

WYKONANIE
1. W misce wymieszać wszystkie składniki tak, aby miód pooblepiał płatki, pestki i orzechy.
2. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z tej ilości wyszły mi 3 blachy.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 30 minut, 2-3 razy mieszając w trakcie, aby równomiernie się zarumieniły.
4. Odstawić do wystudzenia, następnie przesypać do szczelnego słoja. Można dodać wiórki kokosowe, żurawinę lub rodzynki. Można spożywać z mlekiem, jogurtem, z dodatkiem świeżych owoców. 
SMACZNEGO
KRULICA

Granola na śniadanie

Granola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz