czwartek, 3 listopada 2016

WŁOSKI MAKARON Z ŁOSOSIEM, CUKINIĄ, SZPINAKIEM I SEREM ROKPOL

To jedna z szybszych i ulubionych kolacji u nas w domu. Przygotowanie tego dania zajmie Wam nie więcej niż 30 minut. Większość produktów z reguły mamy w lodówce, bo uwielbiamy włoskie smaki. Często niektóre produkty zastępuję innymi i wychodzą kolejne wersje tego dania. 


SKŁADNIKI

125 g wędzonego na gorąco łososia
mała cukinia
garść świeżego szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
120 g sera pleśniowego typu rokpol
250 g świeżego makaronu pappardelle lub tagiatelle
2 ząbki świeżego czosnku
oliwa z oliwy
sól, pieprz
przyprawa suszone pomidory z czosnkiem
oregano, bazylia, tymianek
lub przyprawa kuchni włoskiej firmy Kamis

WYKONANIE

Na oliwie szybko przesmażam przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucam pokrojoną w plasterki cukinię. Chwilę podsmażam, dodaję pomidorki koktajlowe. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą włoską. Dodaję pokrojony w kostkę ser, po chwili zacznie się rozpuszczać. Dodajemy garść świeżego szpinaku oraz pokrojonego w nierówną kostkę łososia. Po chwili dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i danie jest gotowe do podania. Jeśli chodzi o makaron to ja preferuję świeży, który gotujemy tylko 3 minuty.
SMACZNEGO
KRULICA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz