Chipsy z dyni to doskonała przekąska przed telewizorem podczas oglądania filmu czy meczu. Coś się tam chrupie, jest miło, a przy okazji zdrowo. Dynia hokkaido jest o tyle wdzięczna, że nie trzeba jej obierać, bo ma w miarę miękką skórkę, a przynajmniej nie tak twardą, jak pozostałe odmiany dyni.
ZDROWE CHIPSY Z DYNI HOKKAIDO - FIT PRZEKĄSKA
SKŁADNIKI
dynia hokkaido
oliwa z oliwek
sól morska
przyprawy wg uznania
WYKONANIE
1. Dynię myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki i miąższ. Kroimy na cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Smarujemy oliwą z oliwek, solimy i posypujemy przyprawami wg uznania, u mnie są to zazwyczaj naprzemiennie: papryka, mieszanka meksykańska, oregano, bazylia.
3. Blachę wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-30 minut obserwując. Można jeszcze pozostawiać w stygnącym piekarniku.
SMACZNEGO
KRULICA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz