Kiedy byłam mała nie przepadałam za gruszkami, pewnie dlatego, że w moim domów wówczas królowały jabłka. Gruszki zwyczajnie pojawiały się w nim rzadziej, nie były aż takie popularne. A nawet jeśli już były jakieś takie twarde, niedojrzałe. Ale przyszedł taki moment, że gruszki dojrzały, a wraz z nimi ja i teraz przepadam za gruszkami i eksperymentuję w różnych połączeniach.
Dziś klasycznie, gruszki w cieście czekoladowym, olśniewają zarówno wyglądem, jak i smakiem.
SZYBKIE CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI
1,5 szkl mąki
2 łyżki kakao
3 jajka
0,5 szkl oleju
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka sody
sól
3-4 gruszki
WYKONANIE
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier i dalej miksujemy. Dodajemy żółtka, olej, mąkę, sodę i kakao.
2. Kiedy wszystkie składniki są już połączone przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja użyłam 30x16 cm). Wciskamy w ciasto gruszki w całości.
3. Pieczemy 40-45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka.
4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostygnięciu polewamy lukrem.
SMACZNEGO
KRULICA
2 łyżki kakao
3 jajka
0,5 szkl oleju
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka sody
sól
3-4 gruszki
WYKONANIE
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier i dalej miksujemy. Dodajemy żółtka, olej, mąkę, sodę i kakao.
2. Kiedy wszystkie składniki są już połączone przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja użyłam 30x16 cm). Wciskamy w ciasto gruszki w całości.
3. Pieczemy 40-45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka.
4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostygnięciu polewamy lukrem.
SMACZNEGO
KRULICA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz